Yanan ormanlar fidanla daha hızlı yeşilleniyor

Yanan ormanlık alanların eskiye dönmesi için ağaçlandırmak mı, yoksa doğal olarak yeşillenmesini beklemek mi daha etkili? Orman Mühendisi Levent Dikmen, kızılçam ormanlarının 40-50 senede kendini yenilediğine, fidan ekilmesi halinde bu sürenin 15-20 yıla indiğine dikkat çekti.

Muhammed Kurtar Yeni Şafak
Arşiv

Yanan ormanlık alanların eskiye dönmesi için ağaçlandırmak mı, yoksa doğal olarak yeşillenmesini beklemek mi daha etkili? Orman Mühendisi Levent Dikmen, kızılçam ormanlarının 40-50 senede kendini yenilediğine, fidan ekilmesi halinde bu sürenin 15-20 yıla indiğine dikkat çekti. Marmaris’te yaşanan son yangında 4 bin 500 hektar ormanlık alan zarar gördü. Yangın bölgesinin yeşillendirilmesi için ilk adımlar atılmaya başlandı. Orman Mühendisi Levent Dikmen, yanan ormanın tamamının kızılçam olduğunu söyledi:

  • “İğne yapraklı ağaçlar geniş yapraklı ağaçlara göre kökten sürgün vermez. Toprakta yanmayan tohumlardan tekrar fidanlar filizlenir. Doğaya hiç dokunmayalım, doğa kendini yenilemesiyle meşhurdur. Kızılçam ormanlarına hiç dokunmayalım 40-50 senede kendini yeniler. Köklerinden değil, toprakta yanmayan tohumlarla fidanlar filizlenir. Fidan ekilmesi durumunda ise 15-20 yıl gibi bir sürede yanan ormanlar kendini yeniler.”

FOTOĞRAF 28
Bakanlık paylaştı: Yanan ormanlar küllerinden yeşerdi
Orman Genel Müdürlüğü, çeşitli yıllarda meydana gelen yangınlar nedeniyle zarar gören ormanların öncesinin ve sonrasının yer aldığı fotoğraflar ile orman alanlarının geri kazandırıldığı görüntüleri paylaştı.

FOTOĞRAF 6
Küllerinden doğdu: Manavgat'ta 13 yıl önce yanan orman yeniden yeşile döndü
Orman Genel Müdürlüğü, 2008 yılında 16 bin hektar alanın küle döndüğü Taşağıl yangını sonrasında yeşillenen ormanın fotoğrafını paylaştı. Orman Genel Müdürlüğü, yanan ormanların kısa sürede ve en ideal yöntemle yeşillendirilmeye devam edileceğini belirtti.