|

Yanan ormanlar fidanla daha hızlı yeşilleniyor

Yanan ormanlık alanların eskiye dönmesi için ağaçlandırmak mı, yoksa doğal olarak yeşillenmesini beklemek mi daha etkili? Orman Mühendisi Levent Dikmen, kızılçam ormanlarının 40-50 senede kendini yenilediğine, fidan ekilmesi halinde bu sürenin 15-20 yıla indiğine dikkat çekti.

Muhammed Kurtar
00:00 - 29/06/2022 Çarşamba
Güncelleme: 22:00 - 28/06/2022 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Yanan ormanlık alanların eskiye dönmesi için ağaçlandırmak mı, yoksa doğal olarak yeşillenmesini beklemek mi daha etkili? Orman Mühendisi Levent Dikmen, kızılçam ormanlarının 40-50 senede kendini yenilediğine, fidan ekilmesi halinde bu sürenin 15-20 yıla indiğine dikkat çekti. Marmaris’te yaşanan son yangında 4 bin 500 hektar ormanlık alan zarar gördü. Yangın bölgesinin yeşillendirilmesi için ilk adımlar atılmaya başlandı. Orman Mühendisi Levent Dikmen, yanan ormanın tamamının kızılçam olduğunu söyledi:

  • “İğne yapraklı ağaçlar geniş yapraklı ağaçlara göre kökten sürgün vermez. Toprakta yanmayan tohumlardan tekrar fidanlar filizlenir. Doğaya hiç dokunmayalım, doğa kendini yenilemesiyle meşhurdur. Kızılçam ormanlarına hiç dokunmayalım 40-50 senede kendini yeniler. Köklerinden değil, toprakta yanmayan tohumlarla fidanlar filizlenir. Fidan ekilmesi durumunda ise 15-20 yıl gibi bir sürede yanan ormanlar kendini yeniler.”


#orman
#fidan
#Levent Dikmen
2 yıl önce