Sahte tereyağın içinde yok yok

Türk mutfağının önemli malzemelerinden olan ve doğal yağ olarak bilinen tereyağında oynanan oyunlar, pes dedirtti. Piyasa fiyatının çok altında satılan sözde tereyağlarının içerisinde boya, tereyağı aroması, margarin, don yağı ve patates püresi gibi maddeleri konuyor.

Ayşe Mine Alioğlu Yeni Şafak
Arşiv

Türk mutfağının önemli malzemelerinden olan ve doğal yağ olarak bilinen tereyağında oynanan oyunlar, pes dedirtti. Piyasa fiyatının çok altında satılan sözde tereyağlarının içerisinde boya, tereyağı aroması, margarin, don yağı ve patates püresi gibi maddeleri konuyor. Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Harun Uysal, genellikle markasız veya merdiven altılı işletmelerin tezgahlarında satılan bu tereyağların vatandaşların sağlığını tehdit ettiğini belirterek, "Diyelim ki, uygun diye eve tereyağı aldık. Evde de kalp damar rahatsızlığı olan bir büyüğümüz var. Bilmeden sağlığını tehlikeye atmış oluyoruz. Firmalar 100 TL’ye tereyağı satmaya çalışırken, sokakta 50 TL’ye satılan yağ sağlıklı değildir” diye konuştu.

FOTOĞRAF 16
Süt ürünlerindeki büyük tuzak: Süte su, tereyağına renklendirici katıyorlar
Son yıllarda ambalajlı gıda ürünlerinden uzak duran vatandaşlar daha sağlıklı olduğunu düşündüğü doğal süt ve süt ürünlerini tercih ediyor. Uzmanlar ise vatandaşları hileli süt ürünlerine karşı uyarıyor. Süte su, tereyağına ise çeşitli renklendiriciler katıldığını söyleyen Prof. Dr. Vedat Göral, “Tüketirken anlaşılmıyor belki ama bazı kişilerde birtakım rahatsızlıklar oluşturabilir. Mesela süte kimyasal bir madde olan formalin katılıyor. Kişilerde astım, nefes darlığı ve alerjik reaksiyonlar gösterebilirken, alerjisi yüksek olan kişilerde ölüme bile yol açabilir” dedi.

Talep artınca sahteleri ortaya çıktı: Gerçek tereyağ nasıl anlaşılır?