Geleneksel yollarla tespit edilemiyor: İyileşen Kovid-19 hastalarında 3 ay sonra ortaya çıkıyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile enfekte olan hastaların 3 ay sonra yeni bir tarama yöntemiyle incelenen akciğerlerinde hasar tespit edildi. Araştırmada, 3 ay sonra "nefes darlığı" ve "yorgunluktan" şikayetçi olan 10 hastadan 8'inin akciğerlerinde hasar tespit edildi.

Haber Merkezi AA
Kovid-19 geçiren hastaların akciğerleri, ksenon gazı kullanılarak yeni bir yöntemle tarandı.

BBC'nin haberine göre, Oxford Üniversitesinden bilim insanları, yaşları 19 ila 69 olan 10 hastanın akciğerlerini ksenon gazı kullanarak manyetik rezonans (MR) ile taradı.

Tarama sırasında ksenon gazını içine çeken hastalardan nefes darlığı çektiğini söyleyen 8'inde, akciğer hasarının işaretleri görüldü.

  • Hastaların Kovid-19 enfeksiyonundan 3 ay sonra "nefes darlığının" yanı sıra "yorgunluktan" şikayetçi olduğu ancak enfeksiyon sırasında hiçbirinin yoğun bakıma alınmadığı ya da ventilasyona ihtiyaç duymadığı belirtildi.

Bilim Kurulu Üyesi Turan: Koronavirüsün akciğer hasarı inanılmaz

Hasar, geleneksel tarama yöntemleriyle tespit edilemiyor

Uzmanlar, hastalardaki akciğer hasarının, geleneksel tarama yöntemleriyle tespit edilemediğine de işaret etti.

Çalışmaya liderlik eden Profesör Fergus Gleeson, "Bir çeşit akciğer hasarı bekliyordum ancak karşılaştığımız seviyede değil." değerlendirmesini yaptı.

Gleeson ve ekibi, Kovid-19 enfeksiyonu sırasında hastaneye kaldırılmayan ve ciddi semptomlar göstermeyen kişilerde de benzer bulgulara rastlanıp rastlanmayacağını tespit etmek için taramayı 100 kişi üzerinde yapmayı planlıyor.

Sağlık Bakanı Koca'dan Bilim Kurulu Toplantısı sonrası önemli açıklamalar: İstanbul üçüncü zirveyi yaşıyor

Koronavirüsle mücadele eden doktorlar anlatıyor: Hiçbir şey yokmuş gibi davrananları görünce kendimizi kötü hissediyoruz

Koronavirüsü yenen doktor anlatıyor: İyileştim ama halen oksijen takviyesi alıyorum

Koronavirüsü yenen Doç. Dr. Barut: Yoğun bakımdaki hastaları görseniz 3 yerine 5 maske takarsınız

FOTOĞRAF 8
Koronavirüsün akciğerde oluşturduğu korkunç hasarın görüntüsü
Koronavirüs salgınının çok ciddi anlamda hasara yol açtığı ve kişide solunum yetmezliğine giden sürecin kapısını araladığı akciğerdeki tahribatın görüntüleri yayımlandı. Doç. Dr. Cantürk Taşçı, ''Covid-19, akciğerdeki solunum keseciklerinde hasara yol açıyor. Orada bir sertleşme, büzüşme, solunum keseciklerinin fonksiyonlarını yitirmesine neden oluyor. Bu, yaygınlığı, şiddeti arttıkça hastaları solunum yetmezliğine götürebiliyor" dedi.

FOTOĞRAF 10
Kovid-19 nedeniyle sofranızda bolca bulundurun: Akciğeri güçlendiren 10 besin
Kovid-19 pandemisinde yapılan çalışmalar, koronavirüsün solunum sistemimizin en önemli organı olan akciğerler üzerinde tutuluma yol açarak nefes darlığı, solunum yetmezliği ve zatürre gibi önemli sorunlara yol açtığını gösteriyor. Bu nedenle akciğer fonksiyonunu güçlendirmek bu pandemide ayrı bir öneme sahip. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz dengeli beslenme düzeninin ve bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri tüketmenin akciğer enfeksiyonlarını önlemede ve akciğerleri güçlü tutabilmede kilit rol oynadığını belirterek, “Özellikle C, E ve A vitaminleri ile selenyum gibi antioksidan bileşenler, akciğer hücrelerini yok eden serbest radikallerin nötralizasyonuna yardımcı olarak akciğer hasarlanmasını yavaşlatıyor ve akciğer sağlığının korunmasına katkı sağlıyor” dedi. Binöz, ayrıca akciğerin güçlenmesine yardım eden 10 besini anlattı.

FOTOĞRAF 19
Koronavirüsün bıraktığı ağır tahribat: Akciğere girince çıkışı kolay olmuyor
Koronavirüs hastalarının akciğer filmlerine ait görüntülerde hastalığın ne kadar hızlı ilerlediği ve bıraktığı hasar bir kez daha ortaya çıktı. Hastaların akciğer filmlerini gözlemleyen ve yorumlayan Ankara Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Karalezli, "Mart, nisan, mayıs ayında gördüğümüzden daha şiddetli ve daha hızlı sanki, çember daha çok daraldı. Etrafımızda bize yakın insanların kovid pozitif ve akciğer tutulumu ile geldiğini görüyoruz" dedi.