Din İşleri Yüksek Kurulu'nun "Namazlar cem edilmek (birleştirilmek) suretiyle kılınabilir mi?" sorusuna yanıt şu şekilde:
- "Belirli şartları taşıyan her Müslüman’a günde beş vakit namaz farzdır. Her namaz kendi vakti içinde edâ edilmek üzere farz kılınmıştır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de, “
- ” (Nisâ, 4/103) buyrulmaktadır. Bu itibarla
- (Kâsânî, Bedâî’, I, 127).
- (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 51, 52, 53) haberidir.
- (Muvatta, Salât, 59 (Şeybânî rivayeti); Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, I, 162; İbn Rüşd, Bidâye, I, 173-174).
- Önemli mazeretlerin bulunduğu durumlarda Hanefî birisi de diğer mezhepleri taklit ederek anılan namazları cem ederek kılabilir. Mesela seferde olmak, imtihan saatiyle çakışmak, doktorun ameliyatta iken namazı vaktinde kılamaması gibi zarûret ve ihtiyaç hâllerinde öğle ile ikindi, akşam ile yatsı namazları, cem-i takdim veya cem-i te’hir ile kılınabilir.
- "
ÖZGÜN Namaz nasıl kılınır? Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı namazı kaç rekattır?
Faziletli, okunacak ve ezberlenecek sureler, dualar