Binlerce bina yerle bir olurken TOKİ konutları depremde sınavı geçti

10:02, 20/02/2023, PazartesiG: Güncelleme: 10:04, 20/02/2023, Pazartesi
Yeni Şafak
Binlerce bina yerle bir olurken TOKİ konutları depremde sınavı geçti
TOKİ konutları depreme dayanıklı mı?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 10 ilimizde büyük yıkıma neden oldu. Deprem olan illerde TOKİ’nin çok sayıda konutu bulunmakta. Toplu Konut İdaresi'nin yaptığı binaların depreme dayanıklılığı, binaların nasıl yapılması gerektiğini de ortaya koydu. Uzmanlar, TOKİ binalarının sağlam kalmasının sebebini zemin etüdünün yapılmış olmasına bağlıyor. TOKİ konutları nasıl yıkılmadı? TOKİ binalarını ayakta tutan detay neydi? sorularına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan cevap geldi.

Depremden etkilenen bölgelerdeki TOKİ binalarının yıkılmamasının arkasındaki nedenli Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açıkladı. Peki, TOKİ binaları depremde nasıl ayakta kaldı? TOKİ binaları neden yıkılmadı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep AFAD'da kurulu Deprem Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, tarihin gördüğü en büyük doğal afetlerden biri olan Pazarcık merkezli depremin 14'üncü gününü geride bıraktıklarını söyledi.

Depremde kaç bina yıkıldı?
Depremde kaç bina yıkıldı?

Deprem bölgesinde yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı kaç bina var?

Bakan Kurum, birkaç gün içerisinde hasar tespitlerini 7 bin 328 uzman personelle 11 ilin her noktasında, her yapıyı titizlikle inceleyerek tamamlayacaklarını vurgulayarak şöyle devam etti: "Deprem bölgesinde yapmış olduğumuz çalışmalar çerçevesinde bugüne kadar 3 milyon 520 bin bağımsız bölümden oluşan 927 bin binanın incelemesi tamamlanmıştır. Bu kapsamda 118 bin binada 412 bin bağımsız bölümü yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik. Gaziantep genelinde de 37 bin bağımsız bölümden oluşan 16 bin binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik."

TOKİ konutları
TOKİ konutları

TOKİ binaları nasıl sağlam kaldı?

Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da zemin etüt çalışmalarının devam ettiği bilgisini paylaştı.

  • Kurum, "TOKİ binaları nasıl sağlam kaldı? Doğru zemin, doğru teknikle. İstişareler sonucu belirlediğimiz yeni yerleşim yerlerimizde de doğru zemini bulmak için mikro bölgeleme ve zemin etüdü çalışmalarımız hızla devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Deprem bölgelerinde kaç TOKİ binası var?

  • Kahramanmaraş - 5 bin 545
  • Hatay - 8 bin 18
  • Gaziantep - 27 bin 947
  • Malatya - 20 bin 605
  • Adıyaman - 7 bin 65
  • Adana - 21 bin 154
  • Diyarbakır - 20 bin 912
  • Şanlıurfa - 17 bin 261
  • Osmaniye - 3 bin 323
  • Kilis - Bin 929


Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026