|

ABD’de polis terörü

ABD’nin Louisiana Eyaleti’nde bir siyahinin Salı günü polis tarafından öldürülmesine yönelik protestolar sürerken, Minnesota Eyaleti’nde de bir siyahi adam polis çevirmesi esnasında vurularak öldürüldü. Olay, Lavish Reynolds adlı kadının, vurulan erkek arkadaşının görüntülerini sosyal medyada paylaşmasıyla yankı uyandırdı. ABD polisinin son 6 ayda öldürdüğü kişi sayısı 506'ya ulaştı.

Yeni Şafak
04:00 - 8/07/2016 Cuma
Güncelleme: 07:42 - 8/07/2016 Cuma
Yeni Şafak

ABD'de Louisiana'nın Baton Rouge kentindeki bir marketin dışında salı günü polisin açtığı ateş sonucu 37 yaşındaki siyahi Alton Sterling'in hayatını kaybetmesinin ardından protestolar devam ederken benzer bir haber de Minnesota eyaletinden geldi. Philando Castile adlı siyahi bir adam aracının içinde ehliyetini çıkarmaya çalışırken polis tarafından vurularak öldürüldü. Vurulma anının sonrası arabada bulunan Lavish Reynolds tarafından videoya kaydedildi.





Ehliyetini çıkarırken vuruldu


Erkek arkadaşı Philando Castile'in ve kendisine de silah doğrultan polisin görüntülerini sosyal medyada paylaşan Reynolds görüntülerde “Bayım bana bunu gerçekten yaptığınızı söylemeyin, lütfen onu öldürdüğünüzü söylemeyin, sadece ehliyetini çıkarıyordu" şeklinde konuşurken görülüyor. Reynolds, olaydan sonra çektiği ve Facebook'ta canlı olarak yayınladığı videoda polisin, bir okulda kafeterya yöneticisi olan 32 yaşındaki Castile'e dört el ateş ettiğini ileri sürdü. Olay sırasında araçta Reynolds'ın kızının da bulunduğu kaydedildi. Olay sonrasında 200 kişilik bir grup eyalet valisinin evinin önünde protesto gösterisi düzenledi. Emniyet yetkilileri olayın soruşturulduğunu açıkladı.





6 ayda 506 kişi öldürüldü


Salı günü Alton Sterling'in hayatını kaybetmesi ülkede yeniden polis şiddetine yönelik protestolara yol açmıştı. Olayı protesto için Twitter üzerinden kullanılan “#AltonSterling" etiketi, bir anda ABD'de en üst sıraya çıkmıştı. Beş çocuk babası 37 yaşındaki Sterling bir araba parkında CD ve DVD satarken öldürülmüştü.





Olay sonrası ortaya çıkan bir video kaydı, iki polisin adamla itişerek tartıştığını, polislerin adamı yere yatırdığını ve sonra ateş ettiğini gösteriyordu. Ülkede yılda ortalama binden fazla kişi polisin ateş açması sonucu öldürülüyor. Bunların büyük bir bölümünü siyahi Amerikalılar oluşturuyor. Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan polis şiddetine dair verilere göre, son ölümlerle birlikte 2016 yılı içinde polis tarafından vurularak öldürülen kişi sayısı 506'yı buldu.





Clinton'dan polise şiddet eleştirisi




ABD'de Demokratların muhtemel başkan adayı, Hillary Clinton, ölümlerin çok vahim olduğunu vurgulayarak, “Bu kadar çok Amerikalı, ülkemizin kendilerini derilerinin renginden dolayı diğer insanlar kadar değerli görmediğine inanıyorsa burada bir şeyler kökten yanlış demektir" yorumunu yaptı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da Başkan Barack Obama'nın son iki gündeki ölümlerden oldukça etkilendiği ve "derin rahatsızlık" duyduğu belirtildi.



#Minnesota
#Irkçılık
#Lavish Reynolds
8 yıl önce