|

İHH'dan yaralı takası

Suriye’de Esed güçleri ile muhalifler arasında İHH İnsani Yardım Vakfı’nın girişimi ile muhaliflerin kuşatmasındaki Fua köyü ve rejimin kuşatmasındaki Zebedani'den toplam 464 yaralının değişimi gerçekleşti. Türkiye’nin merkezinde olduğu takasta Suriye, Lübnan hükümetleri fiili olarak, İran ise taraf olarak yer aldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/12/2015 Salı
Güncelleme: 02:58 - 29/12/2015 Salı
Yeni Şafak

Suriye'de Esed güçleri ile muhalifler arasında 464 yaralının değişimi gerçekleşti. Suriye'nin Fua ve Zebadani bölgelerinde bulunan yaralılar, İHH İnsani Yardım Vakfı İnsani Diplomasi Heyeti'nin girişimleri sonucu, Türkiye ve Lübnan hükümetlerinin fiili olarak, İran'ın ise taraf olarak yer aldığı OCHA (BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu), ICRC (Uluslararası Kızılhaç Örgütü), SARC (Suriye Kızılayı) kurumlarının katkıları ile tedavi olmaları için Lübnan ve Türkiye'ye getirildi. 5 yıldır Suriye'de İnsani yardım çalışmalarına devam eden İHH saldırılar altında hayatlarını devam ettiren sivil halka yardım ulaştırmaya devam ediyor. Aynı zamanda bölgenin en çok yardım ulaştıran kurumlarından birisi olması yanı sıra insani diplomasi çalışmalarına devam ediyor.





EŞZAMANLI DEĞİŞİM


İdlip'e bağlı Fua da etrafı Suriyeli muhaliflerle çevrili ve çoğunluğunu Esed yanlılarının oluşturduğu 107'si yaralı, 125'i refakatçi 6'sı yatalak toplam 338 yaralı, Şam kırsalında etrafı Esed güçleri tarafından çevirili Zebadani'de bulunan yaralı muhaliflerle birlikte eş zamanlı olarak takas edilerek saldırı altındaki bölgelerden çıkarıldı. Zebadani'den çıkarılan 60'ı yaralı 66'sı refakatçi 126 Lübnan'ın başkenti Beyrut üzerinden Türkiye'ye getirilirken, Fua'da bulunanlar ise Hatay'a getirilerek Türkiye üzerinden Lübnan'a gönderildi. THY'nin tahsis ettiği uçaklar Hatay ve Beyrut'tan eş zamanlı olarak kalktı.





KARŞILIKLI KUŞATMA


Suriye rejimi ile Hizbullah örgütü, Şam'ın kuzeybatısında yer alan ve Lübnan'ın sınırına yakın Zebedani bölgesini ele geçirmek için Temmuz ayında büyük bir operasyon başlatmıştı. Muhalif Fetih Ordusu'nun denetimindeki bölgeye yoğun varil bombalı saldırıları düzenlenmesinin ardından muhalifler de İdlib'de kuşattıkları Şii nüfusun yaşadığı Fua ve Kefreyya bölgelerine yönelik bombardıman başlattı ve Zebedani'ye yönelik saldırı sona erene kadar bu bölgeleri vurmaya devam edeceğini açıkladı.Eylül 2015'te Zebedani ile Fua ve Kefreyya bölgelerinde Esed rejiminin katılmadığı, muhaliflerle İran arasında yürütülen müzakereler sonucunda karşılıklı ateşkes anlaşmasına varılmıştı. Bu yaralı takası da söz konusu ateşkes anlaşmasının ikinci aşaması.


#Zebedani
#Esed güçleri
#İnsani Yardım Vakfı
8 yıl önce