|

Kosova'da dağıtılan 'Türkiye haritası' tepki çekti

Kosova'da okullarda dağıtılan Türkiye haritası büyük tepki topladı. Skandal haritada, Doğu Anadolu bölgesi Ermenistan, Güneydoğu Anadolu bölgesi ise Kürdistan olarak çizildi. Gelen yoğun tepkiler sonrasında skandal harita okullardan kaldırıldı.

Yeni Şafak
14:16 - 20/09/2016 Salı
Güncelleme: 16:03 - 20/09/2016 Salı
DHA

Kosova'nın Prizren şehrinde okullara dağıtılan coğrafi haritalarda Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesinin Ermenistan; Güneydoğu Anadolu bölgesinin ise Kürdistan olarak çizilmesi büyük tepki çekti. Eğitim Bakanlığı'nın dağıtımını koordine ettiği kitaplardaki haritalarda herhangi bir anormallik olmadığı; Arnavutluk'tan Kosova'ya ücretsiz olarak gönderilen ve bir takım kuruluşlarca dağıtıldığı tespit edilen haritalarda bu skandalın tespit edildiği belirtildi.



"Eğitim Bakanlığı dağıtmadı"


Konuyla ilgili konuşan Kosova Eğitim Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Prizren Eğitim Müdürlüğü'nde Türkçe Eğitim Sorumlusu Ferdi Kovaç, Kosova Eğitim Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından her yıl düzenli olarak kitap ve diğer araç ve gereçleri dağıttıklarını ancak Eğitim Bakanlığı tarafından dağıtılan haritalarda bu tür bir durumun olmasının söz konusu olmadığını söyledi.





"Art niyetli yardım"


Kovaç, Ancak bazı dış ülkeler ve art niyetli dernek ve kuruluşlar aleni veya gizli bir şekilde bunları 'yardım' olarak dağıtıyor. Bunun bilincinde olan öğretmenlerin bunları kullanmama inisiyatifleri var. Ancak bazı art niyetli öğretmenler ek kaynak olarak bu tür haritaları okullarda kullanıyorlarmış. Bu bilgiye biz de yeni ulaştık. Prizren Eğitim Müdürlüğü olarak bunun takipçisi olacağız. Okulları ziyaret edip haritaları tekrar gözden geçireceğiz diye konuştu. Prizren'de 7 ilköğretim okulu, 4 lise bulunuyor. Prizren'de yaşayan Türkler haritaya ve bunu ülkeye gönderen Arnavutluk'a tepki gösterdi. Haritaların Kosova'da diğer kentlere de gönderilip gönderilmediği araştırılıyor.



Gelen tepkiler üzerine kaldırıldı

Kosova'nın Prizren şehrindeki okullara dağıtılan ve Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesinin "Ermenistan", Güneydoğu Anadolu bölgesinin ise "Kürdistan" olarak işaretlendiği haritalar, gelen tepki üzerine kaldırıldı. Tepki çeken haritaların, sadece Prizren'deki Motrat Qirjazi İlköğretim Okulu'nda bulunduğu ve 2005 yılından kalma olduğu öğrenildi.








#Kosova
#Prizren
8 yıl önce