|

Lübnan Başbakanı Saad Hariri istifa etti

İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerilime sahne olan Lübnan'da Başbakan Saad Hariri istifa ettiğini açıkladı. Hariri, görevden ayrılmasına gerekçe olarak 'hayatım tehlikede' ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
14:23 - 4/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 14:52 - 4/11/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
 Saad Hariri
Saad Hariri

Lübnan, son dönemde Hizbullah'ın Yemen ve Suriye savaşındaki artan rolü sebebiyle İran ile Suudi Arabistan arasında gerginliklere sahne oluyordu.

Son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından bölgeden son dakika haber geldi. Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin istifa ettiği açıklandı.



Hayatının tehlikede olduğunu ifade eden Hariri, bu nedenle görevinden geri çekildiğini açıkladı.

Saad Hariri, suikasta kurban giden Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri'nin oğluydu.


Dün İran dini lideri Ayetullah Ali Hameney'in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Lübnan'a gelerek Başbakan Saad Hariri, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile görüşmüştü.

Öte yandan Lübnan Başbakanı Hariri, bu hafta içerisinde iki kez Riyad'a ziyarette bulunmasıyla dikkati çekmişti.

Ne olmuştu?
Dışişleri Bakanı Cibran Basil'in, 21 Ocak 2016'da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısında, Suudi Arabistan'ın İran'daki diplomatik
temsilciliklerine yönelik saldırılar
sonrasında Tahran'ı kınama kararında çekimser oy kullanması ve Kahire'deki Arap Birliği toplantısında
Hizbullah'ın terör örgütü olarak zikredildiği karar metnine itiraz etmesi
, geçen yılın ilk aylarında ilişkilerdeki gerilimi tırmandırmıştı.
Riyad iptal etmişti

Bunun üzerine Riyad, Lübnan güvenlik birimlerine yapacağı 4 milyar dolarlık yardımı iptal etmiş, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkeler de güvenlik gerekçesiyle vatandaşlarına Lübnan'ı terk etme çağrısında bulunmuştu. İran'ın Lübnan'daki müttefiki Hizbullah'ın Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın, Suudi Arabistan'a yönelik sert açıklamaları da gerilimi bir üst seviyeye taşımıştı. Suudi Arabistan'ın hamlesiyle KİK ve Arap Birliği de Hizbullah'ı terör örgütü ilan etmişti.

Körfez için adım atmıştı

Lübnan'da ekim sonunda Cumhurbaşkanı seçilen Avn, göreve geldikten sonraki ilk ziyaretini beraberindeki 8 bakanla Körfez ülkelerine gerçekleştirerek ilişkileri yumuşatma adımı atmıştı.

#Saad Hariri
#Lübnan
6 yıl önce