|

Putin'den ABD'ye ders olacak hamle

ABD'nin seçimlerdeki 'siber saldırı' iddiaları nedeniyle 35 Rus diplomat hakkında sınır dışı etme kararı almasının ardından gözler Rus lider Putin'e çevrildi. 'Misilleme' yapması beklenen Putin ise dikkatleri çeken bir davette bulundu. ABD'li diplomatları sınır dışı etmeyeceğini açıklayan Putin, Rusya'daki ABD'li diplomat çocuklarını Kremlin'deki yeni yıl festivallerine d​avet etti.

Yeni Şafak
15:54 - 30/12/2016 Cuma
Güncelleme: 16:06 - 30/12/2016 Cuma
Yeni Şafak
ARŞİV: Putin'in Rusya'daki çocuklarla bir araya geldiği bir etkinlik.
ARŞİV: Putin'in Rusya'daki çocuklarla bir araya geldiği bir etkinlik.

ABD, seçimlerdeki 'siber saldırı' iddiaları nedeniyle 35 Rus diplomat hakkında sınır dışı etme kararı aldı. Diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre veren ABD, Rusya'nın Maryland ve New York'taki diplomatik temsilciliklerini de kapattı. ABD Başkanı Obama, Rusya'ya yönelik daha fazla önlem alınacağını söyledi.



Putin adım atmayacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin yaptırımlarına karşı Rusya'nın kimseyi sınır dışı etmeyeceğini açıkladı. Putin, "Rusya'da görevli hiçbir ABD'li diplomat sınır dışı edilmeyecek" dedi.



Putin'den anlamlı davet

Kremlin'in resmi websitesinde yayınlanan açıklamada dikkati çeken bir vurgu yapıldı. Buna göre Putin'in Rusya'daki ABD'li diplomat çocuklarını Kremlin'deki yeni yıl festivallerine davet ettiği bildirildi.



Putin'in söz konusu açıklaması şöyle:


"Diplomatların ailelerinin ve çocuklarının yeni yıl tatillerinde kesinlikle kısıtlama olmayacak. Dahası, tüm Amerikalı diplomatların çocuklarını Kremlin'deki yeni yıl festivallerine davet ediyorum"





Obama: Daha fazlası gelecek

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'ya yönelik daha fazla önlem alınacağını söyledi. Obama, bazı yaptırımların kamuoyuna açıklanmayacağını söyledi.



  1. İlk kez Temmuz ayında Demokrat Parti tarafından gündeme getirilen "Rusya bağlantılı siber saldırı" iddiaları kamuoyunda uzunca süre tartışılmıştı. 7 Ekim'de ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, Demokrat Parti kurumlarının ve seçim kampanyalarının siber saldırıya uğramasıyla ilgili olarak Rusya'yı resmen suçlayan bir açıklama yapmıştı. Önceki hafta Rusya'ya yaptırımlar alınacağını açıklayan Obama, "misliyle karşılık vereceklerini" ilan etmişti.
ABD: Yarına kadar temsilcilikleri boşaltın

Ayrıca Maryland ve New York eyaletlerinde Rus hükümetine ait iki yerleşkenin yarına kadar boşaltılması talep edildi.



ABD yönetimi, siber saldırı iddialarıyla ilgili olarak 6 üst düzey Rus yetkilisinin ve 5 Rus kurumunun adını da ilk kez kamuoyuna açıkladı. Adı açıklanan Rus yetkililerden ikisinin Rus istihbaratında, 4'ünün ise Rus askeri istihbaratında çalışan kişiler olduğu belirtildi. Aynı kapsamda Rus askeri istihbaratına materyal temin eden 5 firmaya ilişkin de bilgiler aktarıldı.



Washington ve San Francisco'daki 35 diplomatın sınır dışı kararının Rus yetkililerine iletildiğini açıklayan ABD Dışişleri Bakanlığı da alınan yaptırım kararlarının "seçimlere siber saldırı" ve "Amerikalı diplomatlara taciz" iddialarının karşılığı olduğunu vurguladı.








#Rusya
#Vladimir Putin
#ABD
7 yıl önce