|

Rusya ve Esed'den katliam: 50 ölü

BM, Halep ve İdlib'te 5 sağlık kuruluşu ile 2 okula düzenlenen füze saldırıları sonucu aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 kişinin öldüğünü bildirdi.​

Yeni Şafak
20:08 - 15/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 20:17 - 15/02/2016 Pazartesi
AA

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Halep ve İdlib'te 5 sağlık kuruluşu ile 2 okula düzenlenen füze saldırıları sonucu aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 sivilin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını bildirdi.



Haq, basın brifinginde gazetecilerin, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün (MSF) desteklediği hastanelere yapılan hava saldırılarını sorması üzerine yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Bank Ki-mun'un yaklaşık 50 sivilin hayatını kaybettiği saldırılar nedeniyle derin kaygı duyduğunu belirterek, bu saldırıların uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu vurguladı.



Sağlık kuruluşları ve okullara düzenlenen saldırıların Suriye'de zaten kötü durumda olan sağlık ve eğitim sistemine daha da ağır zararlar vereceğini ifade eden Farhan Haq, "Bu saldırılar, Münih'te gerçekleşen Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısında verilen sözlere gölge düşürmüştür" dedi.



Haq, Uluslararası Suriye Destek Grubu ve uluslararası toplumun güvenirliği açısından Münih'te alınan kararların hayata geçirilmesinin önemine işaret etti.



Saldırıları gerçekleştiren taraflara ilişkin bilgi vermeyen Haq, ölü sayısına ilişkin bilgileri UNICEF, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ve diğer kaynaklardan temin ettiklerini, isabet alan hastanelerden ikisinin UNICEF'in de desteklediği sağlık kuruluşları olduğunu söyledi.



AB'den saldırılara tepki


AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Halep ve İdlib'teki saldırılara ilişkin, "Sivillerin korunması, özellikle de sağlık tesisleri, sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları ve insani yardım faaliyetlerinin garantiye alınması esastır. Bu bağlamda, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün hastanesine olanlar hiçbir şekilde kabul edilemez. Tüm taraflara, en temel insan haklarına saygı göstermeleri ve sivillerin korunmasına odaklanmaları için baskı yapmayı sürdüreceğiz" dedi.




#BM
#Halep
#İdlib
8 yıl önce