|

Türk tarafı tanınmalı

Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Kıbrıs’ta yürütülen birleşme görüşmelerini “saçmalık” olarak nitelendirerek buna son verilmesi gerektiğini ve çözümün 'bölünme'den geçtiğini belirtti. Straw, ayrıca uluslararası toplumun adada Türk tarafını (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) tanımasının zamanının geldiğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:41 - 4/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw
​Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw

Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Kıbrıs’ta iki toplum temelinde tek bir devletin kurulması amacıyla yürütülen birleşme görüşmeleri “saçmalığına” bir son verilmesi gerektiğini ve ihtilafın çözümünün bölünmeden geçtiğini yazdı. İngiliz gazetesi The Independent’a bir makale yazan Straw, Avrupa Birliği’nin (AB) 2004 yılında çözüm girişimlerinin sonucundan bağımsız olarak Kıbrıs’ın tamamını üye olarak kabul etmesini, “bugüne kadar aldığı en kötü stratejik kararlardan biri” olarak nitelendirdi.

EN KÖTÜ STRATEJİK KARAR

Daha önce de çeşitli vesilelerle Kıbrıs’ta görüşmelerin sonuçsuz kalması halinde bölünmenin gündeme getirilmesi gerektiğini savunan Straw Kıbrıs’ın AB üyesi olduğu tarihte İngiltere’nin dışişleri bakanlığını yürütüyordu. Eski bakan, “Buradaki temel sorun, Kıbrıslı Rumları anlaşmayı kabul etmeye teşvik edecek bir unsurun olmaması. Avrupa Birliği, ne yazık ki İngiltere’nin de rızasıyla, Türk tarafıyla bir anlaşma olsun ya da olmasın Kıbrıs’ın 1 Mayıs 2004’te AB’ye katılmasını kabul ederek bugüne kadarki en kötü stratejik kararlarından birine imza attı” dedi.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRIDA BULUNDU

Uluslararası toplumun adanın bölünmesini tanımasının zamanının geldiğini ifade eden Straw, “Bunun iki toplumun ilişkilerinin iyileşmesine, atlıkarınca misali asla varılamayacak bir anlaşma için müzakere masasında dönüp durmaktan daha çok katkı yapacağına inanıyorum” şeklinde konuştu. Müzakerenin başarılı olması için her iki tarafın da bir kazanım elde etmesi gerektiğini vurgulayan Straw, “Eğer bu sürecin sonunda ödül olarak AB üyeliği verilecek olsaydı, benim görüşüme göre, anlaşmaya da varılabilirdi. Ancak bu ihtimalin ortadan kalkması, bizi Rum liderlerin anlaşmaya seçmen desteği sağlayamayacağı gerçeğiyle yüz yüze getiriyor” dedi.


  • Rumlar çözüm istemedi
  • İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında 28 Haziran’dan Temmuz’a kadar devam eden Kıbrıs müzakereleri, herhangi bir sonuca erişilemeden sona ermişti. 28 Haziran’da başlayan görüşmelerde, güvenlik ve garantiler başlığında uzlaşma sağlanamaması nedeniyle pürüz çıkmıştı. Rum kesimi, garantör ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin adadan askerlerini çekmesini istemiş, Türkiye ise bu talebi kabul etmemişti. Görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk askerinin adadan çekilmesinin iki taraf için de kabul edilemez olduğunu söyleyerek, “Kalıcı ve adil bir çözüm için Kıbrıs Türk tarafı müzakere masasında her zaman üzerine düşeni yapmıştır. Bu sonuç BM iyi niyet misyonu parametreleri içerisinde bir çözümün imkansızlığını ortaya koymuştur. Artık bunda ısrar etmenin anlamı yoktur” şeklinde konuşmuştu.
#İngiltere
#Türkiye
#Kıbrıs
#KKTC
7 yıl önce