|

Yeni diplomasi füzeler

2017 yılı, kıtalararası balistik füzelerin Soğuk Savaş’ın ardından bir kez daha sahneye çıkışına şahitlik ediyor. Dünya medyası Kuzey Kore’nin füze denemelerine odaklansa da, başta ABD, Rusya, Çin ve İran gibi ülkeler rakiplerine, balistik füze fırlatarak mesaj veriyor. ABD son 10 ayda 4 kıtalararası füze denedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/12/2017 Cuma
Güncelleme: 00:27 - 1/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
​2017 yılı, Soğuk Savaş yıllarının güç gösteri araçlarının en önde geleninin geri dönüşüne şahit oldu
​2017 yılı, Soğuk Savaş yıllarının güç gösteri araçlarının en önde geleninin geri dönüşüne şahit oldu

2017 yılı, Soğuk Savaş yıllarının güç gösteri araçlarının en önde geleninin geri dönüşüne şahit oldu. Bir zamanlar iki süper gücün (ABD ve Sovyetler Birliği) karşılıklı mesajlaşma ve pazarlık vasıtası olan nükleer başlık taşıma kabiliyetine sahip kıtalararası balistik füzeler bir kez daha gökyüzünde yol almaya başladı. Ama bu sefer Doğu Asya’da bulunan küçük bir ülke baş rolü çaldı. Bu ülke 32 yaşındaki genç ve çılgın lider Kim Jong-un’un yönetimindeki Kuzey Kore’den başkası değildi. Kim’in fırlattığı füzeler, dünyanın her noktasında eskimeye yüz tutmuş bir yarışın fitilini tekrar ateşledi. Füzelerin devletlerarası ilişkilerde mesaj vermek amacıyla devreye sokulması, bir dönemin meşhur “yumuşak güç” teorisinin yerini yeniden sert güce bıraktığını gösterdi.



11 AYDA 15 TEST

2017 Şubat ayından bugüne Pyongyang rejimi biri nükleer olmak üzere 15 test gerçekleştirdi. Bu 15 testten 14’ü balistik füze denemelerinden oluşuyordu. Şubat 2017’den Eylül 15’e kadar neredeyse aylık periyodlarla gerçekleşen denemeler, Eylül ayı sonrasında bıçak gibi kesilmişti. Pyongyang’tan beklenen deneme 28 Kasım akşamında geldi. Kuzey Kore, kendi açıklamalarına göre, füze teknolojisinde en üst seviyeye çıktıklarını Hwasong-15 füzesini, 4500 km iritfaya ve bin kilometre uzaklığa göndererek tüm dünyaya ilan etti.

KUZEY KORE
DEVLER LİGİNDE

Test sonrası yapılan değerlendirmeler Hwasong-15’in sahip olduğu teknik nitelikler, menzili ve nükleer başlık taşıma kapasitesiyle, Kuzey Kore’yi, ABD, Rusya ve Çin gibi nükleer güç sahibi ülkeler sınıfına soktuğunu doğruluyor. Doğu Asya’daki küçük bir ülkenin, küresel güç dengelerinde yeni hesaplamalara sebep olacak bu çıkışı, önümüzdeki dönemde füzelerin devletlerarası ilişkilerde öncelikli “diplomasi aracı” olacağını da ortaya koydu. Bunun işaretleri de özellikle geçtiğimiz yaz ayı ile birlikte hem Rusya hem ABD hem de İran tarafından verilmeye başlandı.

  • ABD VE RUSYA’DAN DENEMELER
  • Her ne kadar dünya kamuoyu füze denemeleri konusunda Kuzey Kore rejimine odaklansa da ABD’nin sadece son 10 ay içinde 4 kıtalararası balistik füze denemesi yaptığı görülüyor. Rusya da Haziran ve Eylül aylarında envanterinde bulunan Topol, Yars ve Bulava tipi kıtalararası balistik füze denemelerini gerçekleştirdi.
ZAMANLAMASI MANİDAR TANITIM

Çin ise komşusu Kuzey Kore’nin Hwasong-15’i test ettiği gün, kendi envanterine yeni dahil ettiği yeni nesil kıtalararası balistik füzenin tanıtımını gerçekleştirdi.

#Kuzey Kore
#ABD
#Füze
6 yıl önce