|

Denizcilikte yelkenler fora

Global navlon krizi nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçen denizcilik sektörü; yat, kotra ve teknelerde ÖTV’nin sıfırlanması, KDV’nin de yüzde 1’e indirilmesi sayesinde 2017 yılına umutla bakıyor. Hükümetin denizcilik sanayisini destekleyici yönde aldığı önlemlerin sektör ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkaracağı belirtiliyor. Yeni düzenleme ile Türk bayraklı gemilerde de artış bekleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 26/02/2017 Pazar
Güncelleme: 12:41 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Denizcilikte yelkenler fora
Denizcilikte yelkenler fora

Denizcilik Sektörü, 2016'da yaşanan global navlun krizinin yanı sıra iç ve dış sorunların etkisiyle ekonomik açıdan zor bir yıl geçirdi. Ancak, hükümetin denizcilik sanayiini destekleyici yönde önlemler alması sayesinde sektör 2017 yılına umutla girmeyi başardı. Gemi ve yat ihracatı 2016 yılının son iki ayında en yüksek değerlerine ulaştı. Kasım 2016'da yüzde 166,88 ile aylık bazda yılın en yüksek artış oranı elde edildi. Yüzde 154,9'la Aralık ayında yılın en yüksek ikinci artış oranını yakalayan sektör, bu dönemde 156 milyon 404 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.



ÖTV DÜZENLEMESİ İVME KAZANDIRDI


Tersanelerin arazi tahsislerinin yeniden 49 yıla çıkartılarak Türkiye'ye gelmek isteyen yabancı yatırımcının önünün açılması, su üstü askeri gemi ihtiyaçlarının tamamının yurtiçi tersanelerinden karşılanması ve Savunma Sanayii Projeleri geçtiğimiz yıl sektöre damgasını vurdu. Yine KOBİ'lere ve ihracatçılara kredi garanti fonu desteği verilmesi, uluslararası gemi sicili kaydıyla ilgili sıkıntıların çözülmesi, milletlerarası bir merkez olmayı hedefleyen İstanbul Tahkim Merkezi'nin kurulması da moral verici önemli gelişmeler oldu. Belirli tonajdaki gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden alınan ÖTV'nin süre sınırlaması olmaksızın sıfırlanması ise sektöre önemli bir ivme daha kazandırdı.



TÜRKİYE, BAKIM ÜSSÜ OLACAK


Yeni Şafak'a konuşan Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, tersanelerin özellikle büyük tonajlı havuz kapasitelerini hızla arttırması gerektiğine dikkat çekti. Tersanelere yurtdışından gelen gemi inşa taleplerinde artış olduğunu belirten Uzun, “Bu yıla umutla başladık. Özellikle ihracata iş yapan tersanelerimiz yeni talepler için büyük çaba sarf ediyor" dedi. Uzun, Türkiye'nin konumu itibariyle denizcilikte dünyanın tamir ve bakim üssü olabileceğinin altını çizdi.



HEDEF 1 MİLYAR DOLAR İHRACAT


Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak ise 2016'da ihracatın 972 milyon dolar olduğu bilgisini vererek, "Yeni desteklerle bu yıl 1 milyar dolar seviyesini aşarız" dedi. ÖTV'nin sıfırlanmasının ve KDV'nin yüzde 1'e indirilmesinin, Türkiye bayrağı taşımak isteyen tekne sahiplerini önemli bir vergi yükünden kurtardığını vurguladı.



57 ÜLKEDEN 11 BİN KATILIMCI


Norveç'ten Çin'e, ABD'den Rusya'ya kadar denizcilik sektörünün en büyükleri, 21-24 Mart tarihleri arasında Pendik Green Park Convention Center'da düzenlenecek 14. Uluslararası Exposhipping Denizcilik Fuar ve Konferansı'nda buluşacak. Fuara 627 marka ile 57 ülkeden 11 bini aşkın denizcilik profesyoneli katılım sağlayacak.








#ÖTV
#KDV
#Denizcilik
7 yıl önce