|

HÜRKUŞ uçuşa hazırlanıyor

Tusaş mühendislerinin tasarladığı eğitim uçağı HÜRKUŞ, yuvadan uçmaya hazırlanıyor. Dünya genelinde satışlarının önünü açacak sertifika sürecinde sona gelinen HÜRKUŞ, bu sertifika sonrası dünya semalarında da kanatlanabilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:48 - 13/01/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) mühendisleri tarafından tasarlanan eğitim uçağı HÜRKUŞ'un dünya genelinde satışlarının önünü açacak sertifika sürecinde sona gelindi. TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, uçuş testlerine mevcut plan dahilinde devam edildiğini belirtti.TUSAŞ'ın, HÜRKUŞ Projesi ile EASA'nın Türkiye'ye verdiği ilk uçak tasarlama yetkisinin de sahibi olduğuna dikkati çeken Dörtkaşlı, alınan yetkinin, TUSAŞ'ın, fikir aşamasından uçağı uçurana kadar tüm organizasyonunun uluslararası kurallara göre uyum içinde çalıştığının kanıtı niteliği taşıdığını belirtti.



300 SORTİLİK UÇUŞ


İlk uçuşunu 29 Ağustos 2013'te gerçekleştiren uçağın 2 yılı geçen sürede yaklaşık 300 sortilik uçuş yaptığını ifade eden Dörtkaşlı, her sortide uçağın kabiliyetleriyle ilgili değişik bir test uygulandığını dile getirdi. Dörtkaşlı, şöyle konuştu: “SHGM ve EASA'nın nezaretinde çalışmalarımızı ve uçuşlarımızı sürdürüyoruz, sona doğru yaklaşıyoruz. İnşallah 2016'nın ilk yarısında tip sertifikası almak için çalışmaları bitireceğiz."



ZORLU BİR SÜREÇ


Bunun zor bir süreç olduğunu söyleyen Dörtkaşlı, "Adım adım bütün riskleri ve şartları simüle ederek gidiyoruz. Bu sürece yönelik olarak ikisi uçuş testleri ikisi ise yer testleri için olmak üzere toplam 4 uçak hazırladık. Uçuş ve yer test uçakları birbiri ile yakın konfigürasyonda oldukları için platformlara yönelik hemen hemen aynı masrafları yaptık. Farklılık olarak motor yerine aynı ağırlıkla simüle eden bir şey koyuyoruz" diye konuştu.



9500 feet yükseldi


HÜRKUŞ-A konfigürasyonunun ilk uçağı yer testleri ile taksi testlerini tamamlamasını takiben 29 Ağustos 2013'te TUSAŞ Kazan tesislerinde “ilk uçuşunu” başarıyla gerçekleştirdi. EASA ile koordine edilerek SHGM tarafından verilen uçuş izni sonrasında, planlamalara uygun olarak ilk uçuşunu iniş takımı açık olarak yaptı, 9 bin 500 feet yüksekliğe tırmanarak kumanda yüzeylerinin ilk kontrollerini tamamladı.



Dünyaya havalanacak


HÜRKUŞ-A, kalan testlerin başarıyla sonuçlanmasıyla EASA CS-23 kurallarına göre sertifikalandırılacak ve böylece bu sınıfta ilk sivil havacılık sertifikası alan uçak


olarak tescil edilecek. Sertifikasyon sürecinin ardından uçağın Avrupa ve dünya satışlarının önü açılacak. Böylece önümüzdeki yıllarda Türk Hava Kuvvetleri ve diğer dost ülkelerin envanterinde HÜRKUŞ ismi görülebilecek.


#Türk Havacılık ve Uzay Sanayii
#hürkuş
8 yıl önce