|

İran'la yeni bir dönem

Tahran'da bulunan ve İran-Türkiye iş forumunda konuşan Başbakan Davutoğlu, ekonomik ve sosyal olarak iki ülke ilişkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin zor zamanlarında hep İran'ın yanında olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, "İlişkilerimizde paradigmatik bir değişime ihtiyaç var. Türkiye ve İran birbirini tamamlayan bir puzzle gibidir. Önümüzdeki dönemde daha çok sayıda İran bankasının Türkiye'de Türk bankasının da İran'da çalışması için devreye gireceğiz" dedi.

Yeni Şafak
17:24 - 5/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 18:57 - 5/03/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tahran'da İran-Türkiye İş Forumu'nda konuştu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İlişkimizde artık paradigmatik bir zihniyet değişimine ihtiyaç var. Türkiye ve İran kadim komşu ve dost iki ülke. Coğrafyaları çok geniş bir alanı kuşatan ve birlikte, bir arada değerlendirildiğinde Afro-Avrasya'nın en dinamik kuşağını oluşturan bir coğrafya. Bu zemin üzerinde şimdi artık bu coğrafyaları ve halklarımızı birleştiren yeni bir anlayışla yaklaşmamız lazım. Bu da karşılıklı müzakere anlayışı değil, aynı tarafta düşünerek potansiyelimizi maksimum düzeyde hayata geçirme, potansiyelimizi en üst düzeyde dünya ekonomisiyle rekabette öncülük edecek şekilde devreye sokma" dedi.



İki ülke de birbirinin kapısı


Davutoğlu, Türkiye ve İran'ın coğrafyaları, ekonomik yapıları itibarıyla birbirini tamamlayan özelliklere sahip olduğunu belirterek, "Batı Asya'da Türkiye, İran'ın Avrupa'ya açılan kapısı, İran ise Türkiye'nin Asya'ya açılan kapısı. Bu bize ulaştırma ve lojistik alanında olağanüstü imkanlar sunuyor. Bugün karayolu, demiryolu ulaşımı ve hava yolu ulaşımı konularında kapsamlı değerlendirmelerde bulunduk ve çok güçlü bir iradeyle önümüzdeki dönemde bu alanlarda ciddi hamleler yapma kararı aldık. Önümüzdeki dönemde Mersin Limanı ile Bender Abbas Limanı arasında, Trabzon Limanı ile Bender Abbas Limanı arasında, Türkiye'deki hızlı tren koridoruyla, İran'da Tahran'dan Tebriz'e doğru ilerlemesi planlanan hızlı tren koridoru arasında irtibatlarımızı güçlendireceğiz" diye konuştu.




Başbakan Davutoğlu, geçen sene devreye giren tercihli ticaret anlaşmasının uygulanmasında hiçbir aksama olmaması konusunda İran ile prensip mutabakatına varıldığını kaydederek, "Dün bana aktarılan tercihli ticaret anlaşmasıyla ilgili özellikle bürokrasiden kaynaklanan hususları giderme konusunda kararlıyız. Tercihli ticaret anlaşmasının bir sonrasında serbest ticaret anlaşmasına geçecek şekilde gümrük duvarlarını tümüyle indirecek bir yaklaşımı da benimsemeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.



  • Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
  • - Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmeler son derece başarılı ve doğrudan sonuç odaklı.
  • - Güçlü bir dönem başlatacaksak, ekonomik ve sosyal olarak iki ülkenin birbirini tamamlaması gerekir.
  • - İlişkilerimizde paradigmatik bir değişime ihtiyaç var. Türkiye ve İran birbirini tamamlayan bir puzzle gibidir.
  • - İran'ın zor zamanlarında hep yanında olduk.
  • - Önümüzdeki dönemde daha çok sayıda İran bankasının Türkiye'de Türk bankasının İran'da çalışması için devreye gireceğiz.
  • - Enerji konusunda da her ülke birbirini tamamlıyor. Arzumuz her iki ülkenin enerjide ortak yatırım yapmasıdır.
  • - İran keşfedilmemiş bir hazinedir.
  • - Bu coğrafyanın barış ve huzur coğrafyası olması için hepimizin çok gayret göstermesi gerekiyor.
#Davutoğlu
#İran
#Başbakan Ahmet Davutoğlu
8 yıl önce