|

İstihdam artarken işsizlik düşüşte

Türkiye ekonomisine ilişkin önemli veriler açıklandı. İşsizlik oranı, Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,3 puan gerileyerek 10,2 olurken, istihdam oranı ise 0,2 puanlık artışla yüzde 47,7'ye yükseldi. Açıklanan veriler sonrası ekonomistler, yaz aylarında ekonomideki pozitif görüntünün özellikle istihdam seferberliğinin etkileri ile daha da çok hissedilebilir olabileceğini ve önümüzdeki dönemde de işsizlik oranının tek haneye gerileyebileceğini ifade ediyor.

Ömer Faruk Aktaş
15:00 - 15/08/2017 Salı
Güncelleme: 15:22 - 20/08/2019 Salı
Yeni Şafak
İstihdamda artış sürerken, işsizlik azalıyor.
İstihdamda artış sürerken, işsizlik azalıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, işsiz sayısı mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre 330 bin kişi artarak, 3 milyon 225 bin kişiye ulaştı. Aynı dönemde işsizlik oranı 0,8 puan yükselerek yüzde 10,2 oldu.

  • İşsizlik oranı, mayısta bir önceki aya göre ise 0,3 puan geriledi. Söz konusu oran, nisanda yüzde 10,5 seviyesinde bulunuyordu.

İşsizlik oranında azalış sürüyor

Nişantaşı Üniversitesi Ekonomi Masası Direktörü Murat Tufan, işsizlik oranının Ocak ayında yüzde 13 seviyesine ulaşması sonrası düşüşün devam ettiğini vurgulayarak, "Mayıs ayında yüzde 10,2 olan işsizlik rakamlarının detaylarına baktığımızda istihdam oranında artışın devam ettiğini görüyoruz. İstihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı Mayıs döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 621 bin kişi artarak 28 milyon 488 bin kişi oldu. İstihdam oranı ise yüzde 47,7’ye yükseldi" dedi.



Genel anlamda hükümetin istihdama yönelik aldığı önlemlerin etkili olduğunu ifade eden Murat Tufan, "Ancak, tarım dışı işsizlik ve genç nüfusta işsizlik oranı artışına devam ediyor. Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 2,4 artarak yüzde 19,8 oldu. Özellikle yaz aylarında hükümetin istihdam seferberliğinin etkilerini daha da çok hissedebilir ve işsizlik oranı tek haneye gerilediğini yeniden görebiliriz. Ancak, istihdam oranında bu süreci desteklemesi önemli olabilecektir" açıklamasında bulundu.

Tufan, büyüme rakamlarının olumlu görüntüsünün istihdam rakamlarına pozitif yansımasını beklediğini açıklayarak, "Veri sonrası TL varlıklarında olumlu görüntü devam ediyor. 3,50 seviyesi önemli destek olarak takip edilebilir" dedi.

"Büyümenin hızlandığı dönemlerde i
şsizlik oranları yükselebilir"

Gedik Yatırım Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal,ülke ekonomisinin yüzde 5 büyüme performansına eriştiği şu günlerde işsizliğin de enflasyon gibi konuşulmaya devam edildiğini ifade ederek, "TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre geçtiğimiz yıl mayıs ayından bu yana mevsimsellikten arındırılmış işsiz sayısı 372 bin kişi daha artarak 3 milyon 560 bin kişi olarak gerçekleşti. Büyümenin hızlandığı mevcut dönemlerde iş bulma umudu ile istihdama ve işgücüne katılım oranlarında belirgin artışlar görürüz. Bu da işsizlik oranını yukarı çekebilir" açıklamasında bulundu.



İşsizlikte karne kötüye gitmiyor
Türkiye'nin yıl sonu büyümesinin önceki gün gelen TCMB beklenti anketinde yüzde 4,4'e yükseltildiğini vurgulayan Köksal, "Bu nedenle yüzde 5 civarında elde edilebilecek bir büyüme ilk başta bahsettiğim etmenler dolayısıyla artan işsizliği aşağıya çekebilir" dedi.


Grafikte de görüldüğü üzere işgücüne ve istihdama katılım oranlarında yukarı yönlü eğilimin sürdüğünü, işgücüne en yüksek katılım yükseköğretim mezunlarından gelmiş olduğunu açıklayan Köksal, "Genç işsizlik Türkiye ekonomisinin geleceği için önem teşkil ediyor. Neredeyse son bir yıldır yüzde 20 üzerinde seyreden genç işsizlikte belirgin bir iyileşme şimdiye dek göremedik. Destekleyici mali politikaların meyvesini vermeye başladığı şu dönemde önümüzdeki 9 ay içerisinde genç işsizlikte azalma görmeyi umut ediyoruz" ifadelerini kullandı.

  • Köksal, "İşgücüne dahil olanlar içerisinde istihdam edindirme hızı hayli artmış durumda. Örneğin geçen yılın mayıs ayından bu yana 372 bin kişinin dahil olduğu işsizler grubunda 872 bin kişi istihdam edindirilmiş. Çalışan nüfusun yüzde 19,6'sı tarım, yüzde 18,9'u sanayi, yüzde 7,5'i inşaat ve yüzde 54'ü hizmet sektöründe yer alıyor. İşsizlikte karne kötüye gitmiyor fakat daha iyi olması için önümüzde bir engel göremiyorum" dedi.
#İşsizkik
#TÜİK
#Nişantaşı Üniversitesi
#Murat Tufan
#Gedik Yatırım
#Beste Naz Köksal
#Ömer Faruk AKTAŞ
7 yıl önce