|

Melek yatırımlarda süper ligdeyiz

Türkiye’nin melek yatırımcılık desteğinde Almanya, İspanya, İtalya, Singapur ve ABD’nin bazı eyaletlerini geçtiğini açıklayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Türkiye süper lige girdi” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/02/2016 Salı
Güncelleme: 00:07 - 2/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, melek yatırımcılığa destekte Türkiye'nin, birçok gelişmiş ülke arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, “Türkiye bu alana verdiği destekle süper lige girdi” dedi. Türkiye'de melek yatırımcılığı teşvik etmek için Bireysel Katılım Sermayesi mevzuatını çıkarttıklarını anlatan Şimşek, başlangıç aşamasındaki girişimcilerin en önemli sorun olarak gördükleri finansmana erişim konusundaki sıkıntılarını giderecek önemli adımlar attıkları söyledi.



GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ VAR


Finansman sorununun çözümüne yönelik Bireysel Katılım Sermayesi sisteminde, Hazine Müsteşarlığı tarafından lisanslanan iş meleklerinin yatırım yapmasını desteklemek amacıyla 2013 yılında yeni bir uygulamanın hayata geçtiğini anlatan Şimşek, şunları kaydetti: “Melek yatırımcıların koydukları sermayenin yüzde 75'inin veya tamamının gelir vergisi matrahından düşürülmesi imkanını sağladık."







DEVLERİ SOLLADIK


Türkiye'nin melek yatırımcılıkla son iki yıldır tanışmış olmasına rağmen, sisteme devletin verdiği destekte birçok gelişmiş ülke arasında ilk sıraya yükseldiğini vurgulayan Şimşek, “Henüz yeni bir sistem olmasına rağmen, Türkiye bu alana verdiği destekle süper lige girdi” diye konuştu. Şimşek, melek yatırımcılığa sağlanan destekle, Türkiye'nin İngiltere, İtalya, İspanya, Almanya, Fransa, Singapur, İsrail ve ABD'nin çeşitli eyaletlerini geride bıraktığını açıkladı. Hazine Müsteşarlığının ilk 5 yılda 625 lisanslı yatırımcıya ulaşmayı hedeflediğine işaret eden Şimşek, melek yatırımcılığı desteklemek için bu sene Avrupa Yatırım Fonu ile ortak yatırım fonunu da devreye sokacaklarını sözlerine ekledi.



Ekonomiye katkısı büyük


Devlet desteği almadan da melek yatırımlarını gerçekleştiren birçok lisanslı ve lisanssız yatırımcısının da bulunduğunu belirten Şimşek,“Bu yatırımcıların sadece geçen yıl 40 milyon liralık yatırıma imza attığı tahmin ediliyor. Yatırım tutarları küçük gibi görünse de teknoloji odaklı ve yüksek büyüme potansiyelli yatırımlar oldukları için sisteme ve ekonomiye katkıları büyüktür” şeklinde konuştu. Şimşek, lisanslama ve akreditasyon faaliyetleri sayesinde piyasanın güvenirliliğinin arttığını kaydetti.


#Mehmet Şimşek
#melek yatırımcılığı
#Fransa
#Singapur
8 yıl önce