|

Servisçilere plaka lisansı için ilk adım

İstanbul’daki servis şoförlerinin beklediği plaka lisansı sorunu İBB Meclisi'ne geliyor. AK Parti tarafından hazırlanan düzenlemede belirli zaman dilimi için lisans hakkı verilmesi öngörülüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 03:58 - 19/03/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Geçen yıl Haliç'teki Büyük Esnaf Buluşması'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 'Ver plakayı bırakalım sigarayı' sloganıyla seslenen servis şoförlerinin plaka sorunu için adım atılıyor. 3 komisyon tarafından 10 aydır süren çalışmalarda teklif raporda uzlaşıldı. Son düzenlemelerin ardından konunun önümüzdeki ay İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Meclisi'nde ele alınacağı belirtildi.Plaka sorununa ilişkin son düzenlemeler hakkında Yeni Şafak'a açıklama yapan İBB AK Parti Grup Başkanvekili Ebubekir Taşyürek, “Şoförlerimizi ve vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek sistem üzerinde çalışıyoruz. Servisçilerin plaka sorunu tahdit yoluyla değil lisans verme şeklinde çözeceğiz, genel kanaat bu yönde. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın karayolu taşımacılığında araçların uluslararası veya yurt içi çalışma usulüne göre lisanslama sitemi var. Bu sistem örneğinden hareketle bir sistem kuracağız. Süresiz bir lisanslama olmayacak, beli süre aralığında yenilenmesi gerekecek. Düzenleme sadece kamu, özel ve öğrenci servislerini kapsayacak" dedi.



ESKİ ŞOFÖRLERE ÜCRETSİZ PLAKA


Sektöre yeni girişlerin engellenmeyeceğini söyleyen Taşyürek, “Cumhurbaşkanımızın ve İBB Başkanımızın söz verdiği 25 Mayıs 2015 tarihinden önce plaka kaydı bulunan şoförlerden lisans ücreti alınmayacak. 25 Mayıs'tan sonra ilk kez kayıt yaptıran şoförler ise lisans ücreti ödeyecek. Fiyat henüz netleşmedi. Serbest ekonomi sistemi olacak. Sektöre yeni girişler engellenmeyecek" şeklinde konuştu.





ŞOFÖR VE ARACA 'ELVERİŞLİLİK BELGESİ'


Teklif raporda dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise şoförler ve servis araçları için getirilecek yeni düzenleme. Buna göre İstanbul'daki servis şoförlerinden 'Toplu Taşıma Aracı Kullanmaya Elverişli Belgesi' istenecek. Şartlara uymayan şoföre ve araca lisans verilmeyecek.



10 bin yeni kayıt yapıldı


Servis şoförlerinin sorunları hakkında mecliste gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Servet Baylan 10 ayda 10 bin yeni kayıt yapıldığını söyledi. Baylan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Kadir Topbaş'ın verdiği söz üzerine sektöre girişler arttı. Sorunun çözülmediği 10 ayda 10 bin yeni kayıt yaptırılarak 60 bin olan belgeli servis şoförü sayısı 70 bine çıktı. Her 4 kişiden biri servis araçlarını kullandığı İstanbul'da konu hakkında bir an önce çözüm üretilmeli" çağrısında bulundu.


#Büyük Esnaf Buluşması
#Toplu Taşıma Aracı Kullanmaya Elverişli Belgesi
#Erdoğan
8 yıl önce