|

‘2 numara’yı yakalattı

Reina katili Masharipov, katliam için yardım aldığı 2 numara’yı ele verdi. Polis, Başakşehir’de saklanan M.A.’yı sağ yakaladı. Gözaltındaki 168 DEAŞ’lıdan 41’inin ise tıpkı Masharipov gibi Rakka’dan emir alan ve saldırıya her an hazır uyuyan hücre olduğu tespit edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 03:15 - 19/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak

39 kişinin hayatını kaybettiği Reina saldırısına ilişkin soruşturma genişliyor. İstanbul polisi, 16 gün boyunca 24 saat aralıksız baskın yaptığı uyuyan DEAŞ hücrelerine, teröristin yakalanmasının ardından da darbe üstüne darbe vuruyor. Reina katili Abdülgadir Masharipov'un (34) sorguda verdiği ifadelerden yola çıkan ekipler, yılbaşı katliamının 2 numarasını da yakaladı.



OPERASYON AKŞAMI '16 OCAK'


DEAŞ üyesi M.A., katil Masharipov'un gözaltına alınışından 11 saat sonra Başakşehir'de saklandığı hücre evinde yakalandı. 16 Ocak Pazartesi gece geç saatlerde katil Masharipov'u Esenyurt'ta saklandığı hücre evinde yakalayan güvenlik güçleri, operasyondan 5 saat önce İstanbul'da birçok adrese baskınlar gerçekleştirdi. Polisin 2 gün boyunca şüpheli adreslere, emlakçı, sucu, çiçekçi kılığında gitmeleri sayesinde tek kurşun sıkmadan operasyon yaptığı bildirildi.



TALİMAT BEKLİYORLARDI


Operasyonlarda çoğu silahlı 140'ın üzerinde DEAŞ üyesini gözaltına alındı. Baskınlarda DEAŞ üyelerinin eşleri ve çocuklarının da gözaltına alındığı, fakat çocukların zanlı sayısına dahil edilmediği öğrenildi. Yakalanan 140'ı aşkın DEAŞ'lı sayısı, Esenyurt baskınından sonra da devam eden operasyonlar neticesinde 168'e ulaştı. DEAŞ militanları içerisindeki 41 teröristin ise 'her an saldırıya hazır uyuyan hücre' olduğu ve tıpkı Reina katliamcısı Masharipov gibi Rakka'dan haber beklediği tespit edildi. 41 terörist için TEM Şube'de özel ekip kuruldu.



TEK KURŞUN SIKMADAN


Bu ekip, yeni saldırılar için Rakka'daki aynı merkezden talimat bekleyen 41 teröristi sorguluyor. Masharipov'un bir süre önce Pendik'teki bir adrese yolladığı çocuğunu arama çalışmaları da sürüyor.





Patlatacaktı


Abdülgadir Masharipov'un ilk eylem planının 'canlı bomba' şeklinde olduğu, ancak kendisine patlayıcıyı sağlayacak kuryelerin polis tarafından yakalanmış olmasıyla bu plandan vazgeçtiği belirtiliyor. TEM Şube'deki sorgusunda çözülen terörist, patlayıcı elde edemeyince silahlı eylem kararı aldığını belirtti. Uzun namlulu Kalaşnikov tüfekle Reina'yı kana bulayan teröristin ayrıca, DEAŞ'ın sözde Türkiye emiri 'Hoca Akın'ın yardımcısı 'Hoca Yusuf' kod adlı İlyas Mamaşapirov'la saldırı sonrası Telegram üzerinden görüştüğü de tespit edildi. İddiaya göre Mamaşapirov da gözaltına alınan 168 zanlı arasında bulunuyor. Bu arada teröristin kaldığı konutla birlikte DEAŞ'ın 20 uyuyan hücre evine baskınlar yapılmış, toplamda 197 bin dolar ele geçirilmişti. Paranın bir kısmının, saldırı sonrası teröristin kaçması için DEAŞ tarafından verildiği belirlendi.



Otogardan kıl payı kaçtı


Suriye'ye kaçmak isteyen Masha ripov'un Hatay yolculuğu için 12 Ocak'ta Bayrampaşa'daki otogara gittiği tespit edildi. Masharipov otogarda kendisini fark eden yazıhane yöneticileri tarafından ihbar edildi. Masharipov otogarı ablukaya alan polisin elinden bir kez daha kurtulurken, Hatay'daki otogarda bekleyen 2 DEAŞ'lı ise yakalanarak gözaltına alındı.



Reina'ya keşif gezisi




*Reina katilinin yılbaşı günü ve gecesi saldırıdan önceki faaliyetleri net olarak tespit edildi. Polisin tespitlerine göre Özbekistan doğumlu özel eğitimli terörist Abdülgadir Masharipov, o gece adım adım şunları yaptı:


* Teröristin ilk hedefi Taksim'di. Taksim'de ilk keşfi 28 Aralık'ta yaptı. Buradaki özçekim kayıtları dışında, bölgenin 'drone' (insansız hava aracı) ile çekilen görüntülerini de Rakka'ya gönderdi.


* Rakka'daki DEAŞ merkezinden talimat alan Reina katili, yılbaşı günü akşam 19.00 civarında Taksim'e gitti. Meydanda 1 saat boyunca silahsız şekilde dolaştı. Üst düzey güvenlik önlemlerini gördü.


* Taksim'de 'ortamın uygun olmadığını ve güvenliğin yüksek olduğunu' Rakka'ya bildirdi. Görüşmeleri ise Telegram programı üzerinden yaptı.


* Rakka'dan gelen yeni talimatla birlikte yönünü Reina'ya çevirdi. Gelen emir doğrultusunda Ortaköy sahiline keşif için silahsız gitti. Bu arada saat 22.00'yi gösteriyordu.


* Burada gözlem yapan terörist, saldırı için Reina'nın uygun durumda olduğu bilgisini Rakka'ya iletti. DEAŞ merkezinden 'onay' geldi. Terörist bunun ardından Zeytinburnu'na geri döndü.


* Zeytinburnu'ndaki evden Kaleşnikoflu çantayı alıp 23.48'de çıktı. Taksiyle tekrar Reina'ya gitti. Gece 01.15 sularında 39 masumun canına kıydı.





15 hedef daha vardı


Terör örgütü DEAŞ'ın yılbaşı gecesi İstanbul'daki saldırı planının boyutu, 2016 Aralık ayında yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan 70 DEAŞ'lının bağlantılarıyla daha net anlaşıldı. Yakalandıkları 24 Aralık'tan beri sorgulanan 70 teröristten 15'inin 'canlı bomba eylemcisi' olduğu belirlendi. Tüm bağlantıları deşifre olan DEAŞ'lılar çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Yılbaşı gecesi saldırı hazırlığı yapan 15 terörist, o gece İstanbul'da hedefin yalnızca Reina olmadığını da ortaya koydu.



Bursa'da Fergana baskınları


İstanbul'daki Reina soruşturması Kayseri, Konya, Hatay ve İzmir'den sonra Bursa'ya da sıçradı. Dün sabah bu ildeki DEAŞ hücresi olduğu iddia edilen yerlere baskınlar yapıldı, 27 şüpheli gözaltına alındı. Baskınlara, teröristin daha önce Konya'da kaldığı evde yaşadığı belirlenen bir kişinin Bursa'ya geldiğinin belirlenmesi sonrası başlandığı öğrenilirken, operasyonlarda 6 evde, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan, Doğu Türkistan uyruklu 15'i kadın 27 şüpheli, beraberlerindeki 29 çocukla yakalandı. Zanlıların Tacik, Özbek ve Kırgızlardan oluşması, Reina saldırganı Masharipov'un yetiştiği ve CIA'in ajan tarlası olarak bilinen Fergana Vadisi'ni akıllara getirdi. Tacikistan topraklarından başlayarak Özbekistan ve Kırgızistan'ın bir bölümünü kapsayan sözkonusu bölge, dünya uyuşturucu trafiği için de önem taşıyor.



BAĞLANTILAR ÇÖZÜLÜYOR


Bursa'da boş olduğu tespit edilen bir evde yapılan aramada ise polis 40 pasaport, 38 sahte geçici kimlik kartı ile paketlenmiş halde 15 cep telefonu ele geçirdi. Ekipler, yaptıkları araştırmada boş evi organizatör oldukları belirtilen Tacikistan uyruklu M.S. ile N.S'nin kullandığını tespit etti. N.S'nin İzmir'de yakalandığı, M.S'nin ise halen arandığı öğrenildi. Polis, gözaltına alınan kişilerin ifadelerinden İstanbul, Bursa ve İzmir'deki DEAŞ mensuplarının kaldığı evleri, kendilerini diş hekimi, doktor, iş adamı, esnaf gibi meslek mensubu olarak farklı isimlerle tanıtan M.S. ile N.S'nin kiraladığını belirledi. Organizatör olduğu düşünülen M.S'nin yasal ve yasadışı yollarla DEAŞ'a katılmak için ülkeye gelen yabancı uyrukluları önce İstanbul'da kiraladığı evlere yerleştirdiği, bu kişileri daha sonra kendisi ve N.S'nin kiraladığı Bursa ve İzmir'deki evlere götürdüğü tespit edildi. İzmir'de yakalanan bir şüphelinin ise Ortaköy saldırısını gerçekleştiren teröristi Bursa'da gözaltına alınan bir kişiyle gördüğünü ifade ettiği öğrenildi.







#DEAŞ
#Abdülgadir Masharipov
#Rakka
7 yıl önce