|

2. TUR seçim göründü

Başbakan Davutoğlu'nun hükümet kurma görevini bugün Cumhurbaşkanı’ndan alması bekleniyor. Ancak hem CHP hem de MHP'nin koalisyonu imkansız hale getiren söylemleri ibreyi 'yeni bir seçim'e çevirdi. Türk siyasi tarihinde ilk kez karşılaşılacak bu durum, fiili olarak '2. tur seçim' olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 01:06 - 9/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Muhalefet partilerinin söylemleri koalisyon görüşmeleri öncesi uzlaşma ihtimalini ortadan kaldırdı. AK Parti'nin ön koşulsuz görüşme çağrılarına karşı CHP ve MHP'nin kırmızı çizgilerle karşılık vermesi ibreyi seçime çevirdi. Anayasa'da ve siyasi literatürde, zamanından önce yapılan seçim, 'erken seçim' olarak ifade edilse de, yüz yüze gelinen konjonktürel durum, bu seçimi fiili olarak '2. tur seçim' haline getirdi. Seçim ihtimali parti liderlerinin son değerlendirmelerine de yansıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu “Muhalefet partileri hükümet kurma çabası içerisine girerlerse ilk fırsatta bir hükümeti kuracağız. Eğer oyalama taktiklerine yönelik, son günlerde bahsettikleri gibi seçimi zorlamaya kalkarlarsa da milletin önüne gitmekten bir an dahi tereddüt etmeyeceğiz” mesajını verdi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Ben karamsar değilim ama AK Parti-MHP ihtimali daha yüksek olabilir” yorumu yaparken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise “En geçerli model AK Parti ve CHP modelidir. 'AK Parti-CHP modelini hayata geçirin' diyeceğiz. Biz seçim gecesi söyledik. Bize düşen ana muhalefettir. Yapıcı bir muhalefet oluruz” değerlendirmesi yaparak koalisyon kapılarını kapalı tutuyor.



TEREDDÜTSÜZ SANDIĞA


CHP ve MHP'den gelen uzlaşmazlık mesajlarının ardından Başkent'te seçim telaşesi başladı. AK Parti'li yöneticiler, “Önceliğimiz koalisyonun kurulması ancak süreç seçime dönerse, bundan da çekincemiz yok” mesajı veriyor. Muhtemel bir seçim, 45 günlük koalisyon müzakere süreci de göz önüne alındığında en erken kasım ayı içinde olacak. AK Parti'li kaynaklar, “Muhalefet oyalama taktiklerine yönelip son günlerde bahsettikleri gibi seçimi zorlamaya kalkarlarsa milletin önüne gitmekte bir ana bile tereddüt etmeyeceğiz” diyor.



KOŞUL VARSA BİZ YOKUZ


Seçimlerin ardından kapsamlı istişare toplantıları yapan Başbakan Davutoğlu, koalisyon için görüşmelerine komisyonların hazırladığı dosyalarla gidecek. Davutoğlu, koalisyon görüşmelerine ön koşulsuz oturacak. Koşul ileri süren ve özellikle de Cumhurbaşkanlığı ile tezler ileri süren parti ile görüşmeler devam ettirilmeyecek. AK Parti-CHP koalisyonu için ise İstanbul sermayesi ve bazı uluslararası odaklar lobi yapıyor. Bu çevrelerin hem AK Parti hem de CHP üzerinde baskı kurmaya çalıştıkları, bu yönde kulisler yürüttükleri biliniyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin de aynı yönde açıklamalarda bulunması kafaları daha da karıştırıyor.







#davutoğlu
#ak parti
#koalisyon
#bahçeli
#kılıçdaroğlu
9 yıl önce