|

648 hakim savcıya yakalama

HSYK tarafından önceki gün açığa alınan 648 hakim ve savcı hakkında FETÖ üyeliğinden yakalama kararı çıkarıldı

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2016 Cuma
Güncelleme: 21:39 - 11/08/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi'nce önceki gün geçici olarak görevden uzaklaştırılan 550'si adli, 98'i idari yargı olmak üzere 648 hakim ve savcı hakkında yakalama kararı verildi. 648 yargı üyesine operasyonlar başladı. Bu kapsamda birçok kentteki adliye binalarında ve konutlarda aramalar yapıldı. Bazı hakim ve savcıların görev yaptıkları adliyelerde duruşma salonundayken gözaltına alındığı öğrenildi. Bu isimler silahlı terör örgütü üyesi olma suçundan sorgulanacak. Şüpheliler arasında çok sayıda Yargıtay Tetkik Hakimi ve Yargıtay Savcısı da bulunuyor. Ayrıca listede, 20 Temmuz'da faaliyete giren ve geçtiğimiz mart ayında atamaları yapılan Bölge Adliye Mahkemesi'nin (BAM) üyeleri ile HSYK müfettişi ve Vergi Mahkemesi üyesi de yeralıyor.



SÜMENALTI EDİLMİŞTİ


648 şüpheliden 24'ünün Ankara Adliyesi'nde görev yaptığı öğrenildi. Maliye Teftiş Kurulu tarafından vergi dairelerinde ve denetim birimlerinde kullanılan VEDOP'un sistem ve vergi güvenliğinin tespitine yönelik çalışmalar sırasında, önemli isimlerin mal varlığı ve vergi bilgilerinin usulsüz olarak sorgulandığı tespit edilmişti. İsimleri sorgulananlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli, CHP eski Genel Başkanı Baykal da vardı. 2006 yılında yaşanan olayla ilgili Ankara Başsavcılığı soruşturma başlatmış ancak dosyanın sümenaltı edildiği ortaya çıkmıştı.



O İSİMLERDEN BAZILARI


O dönem 'kamu davasının açılmasının ertelenmesi' kararına imza atan Sahtecilik ve Dolandırıcılık Bürosu savcısı Erdoğan Gökçek hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Edinilen bilgiye göre, aynı büroda görevli olan ve hakkında gözaltı kararı çıkarılan diğer isimlerden bazıları şöyle: Mustafa Şahin, Mehmet Karabidek, Mevlüt Aydıntürk, Yahya Küçük, Hakan Büyükabacı. Ayrıca Ayrımcılık ve Cinsel Suçlar Bürosu savcısı Metin Dikeç, Genel Soruşturma Bürosu savcısı Selçuk Kocaman, İlamat İnfaz ve Denetimli Serbestlik Yardım Merkezi Bürosu savcısı Uğur Zorlu ile Ankara Hakimleri Abdulkadir Çakır, Zeynep Şahin, Refika Nurgül Ünal, Hamza Yalçınkaya, Can Aysan, Önder İrfan Yorgancılar, Talip Aydın, Osman Doğan, Ayşe Doğan, Zafer Özer de hakkında gözaltı kararı çıkarılan diğer isimlerden.



2 BİN 51 KİŞİ TUTUKLU


HSYK, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ ile bağlantılı 2 bin 851 yargı üyesini de görevden uzaklaştırmıştı. Sorgulanmak üzere birçoğu gözaltına alınan bu şüphelilerin meslekten tamamen ihraç edilmesi bekleniyor. Dün yakalama kararı verilen 648 isimle birlikte 15 Temmuz sonrası haklarında işlem yapılan yargı üyesi sayısı 3 bin 499 oldu. İlk gruptan tutuklanan yargı üyesi sayısı ise 2 bin 51. Kalanlar arasında 200'ün üzerinde hakim-savcının firari olduğu sanılıyor.



Sayıştay'a dev operasyon


Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında Sayıştay'a kapsamlı bir operasyon düzenlendi. Kurumdaki FETÖ üyeleri ve örgüte ilişkin bilgi-belgeleri elde etmek amacıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne ait çok sayıda polis, dün öğleden sonra arama yapmak üzere Sayıştay'a geldi. FETÖ üyesi olduklarından şüphelenilen Sayıştay çalışanlarının odalarında yapılan aramaya, 120 polis ve 15 savcı katıldı. Sayıştay'daki arama çalışmaları gece geç saatlere dek sürdü.



TRT'de 42 gözaltı


FETÖ darbe girişimine ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında TRT çalışanı 42 kişi gözaltına alındı. Aralarında haber spikeri ile müfettişlerin de bulunduğu 42 şüpheli, ifadeleri alınmak üzere Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.


#HSYK
#FETÖ
8 yıl önce