|

Büyük Alevi Kurultayı 'Çözüm Süreci' başlığı ile toplandı

Türkiye'de yaşayan Aleviler, çözüm süreci ve yeni anayasa çalışmalarının değerlendirmek üzere Ankara'da kurultay düzenledi.

Cihan
00:00 - 12/05/2013 Pazar
Güncelleme: 15:17 - 12/05/2013 Pazar
Yeni Şafak
Büyük Alevi Kurultayı 'Çözüm Süreci' başlığı ile t
Büyük Alevi Kurultayı 'Çözüm Süreci' başlığı ile t

'Alevilerin 3. Büyük Kurultayı' adı altındaki toplantı Anadolu Gösteri Merkezi'nde organize edildi. Kurultaya; BDP Grup Başkanvekili Pelvin Buldan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner''in de aralarında bulunduğu milletvekilleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Kurultayda semahın ardından ilk sözü, Hacı Bektaş Postnişini Veliyettin Hürrem Ulusoy aldı. Ulusoy, devam etmekte olan çözüm sürecine değinerek, Alevi toplumunun barıştan yana olduğunu belirtti. Alevi toplumunun da bu gelişmelerden etkilendiğini kaydeden Ulusoy, ''Özellikle çözüm süreci ile ilgili ortaya çıkan ilk açıklamalarda Ermeni toplumuna olumsuz göndermeler yapıldı, Alevi toplumunun adı ağza dahi alınmadı. Buna karşın İslam''ın birleştiriciliği fikrinin güçlü şekilde yer alması Alevi Bektaşi toplumunda ciddi endişelere yol açtı. Hükümetin ve onun içinden yetiştiği siyasi İslam geleneğinin Alevilere bakışı ve tutumu ortadadır.'' diye konuştu.


Ulusoy şöyle devam etti: ''Kürt siyasal hareketi ağır bedeller ödedi. O nedenle bugün gelinen noktada barış ortamında demokratik kazanımları kalıcılaştırmak istemeleri anlaşılır. Onlar da bizim kadar Türkiye''nin sorunlarının farkında. Kapsamlı bir demokratikleşme olmadan, farklı toplumsal kesimlerin, inançların kendilerini özgürce ifade edeceği bir ortam hazırlanmadan kendi sorunlarına kalıcı çözümler bulunamayacağını görmekteler. Bu çerçevede onların Alevi ve gayri müslim toplumlar arasında ortaya çıkan endişeleri gidermek üzere başlattıkları girişimleri görüyoruz. Ancak şunu hatırlatmak isterim. Toplumlar arasındaki köklü geçmişi olan sorunlarda, bazen en ufak bir hata, yanlış söz, hatta söylenmesi unutulanlar giderilemeyecek gönül kırıklıklarına yol açabilir. Alevi Bektaşi toplumu bilge bir toplumdur, bağışlamaya yatkındır. Yeter ki geleceğe dönük ortaya konanlar bizim felsefemize uygun olsun, dünyada kabul edilen demokratik kültür ile uyumlu olsun. Kendimiz için ne istiyorsak başkası için de onu istiyoruz.''

Yeni Anayasa sürecine de değinen Ulusoy, burada en önem verdikleri konuların başında Diyanet İşleri Başkanlığı''nın nasıl ele alınacağı meselesinin geldiğini dile getirdi. Şu ana kadar bu konuda ciddi bir adım atılmadığını aktaran Ulusoy, yeni anayasada Alevilerin beklentilerinin gözardı edileceğine düşündüklerini söyledi.

HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI BAŞKANI GEÇMEZ''DEN AKİL ADAM İZZETTİN DOĞAN''A: HER İKTİDAR ÇARKININ ADAMISIN

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, her zaman barıştan yana olduklarını ancak hep görmezden gelindiklerini aktardı. Geçmez, "İnsanlarımızın etnik yapısına, dinsel yapısına küfredenler, Kızılay meydanında biz buradayız diyen canlarımıza karşı bugün sözüm ona barış süreci ile barış elçisi olarak Türkiye''nin değişik yerlerinde gezenlere diyecek sözümüz var. Ancak siz bu toplumdan özür dilerseniz belki bu toplum sizi affeder.'' ifadesini kullandı.

Akil İnsanlar Heyeti''nde yer alan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan''a yüklenen Geçmez, ''Sen Sivas''ta ülkücülerle birlikte Madımak Oteli önüne gelirken biz devrimcilerle, emekçilerle, ötekilerle, ezilmişlerle orada coplanıyorduk. Sen mazide iktidar ile birlikte, mazide ölen canlarımızı terörist diye ilan ederken biz yine burada söylüyoruz, Aleviler hak savunmaya devam edecektir. Aleviler asla iktidarların güdümünde olmayacaktır. Kimden ne aldığını bilmiyorum ama bildiğimiz bir şey var ki her iktidar çarkının adamısın. Her iktidar çarkının adamı olmaya devam edeceksin. Bu da senin 2 yüzlülüğün olacak.'' şeklinde konuştu.

Geçmez''in konuşması sırasında salondan bazen alkış sesleri bazen de yuhalamalar yükseldi. Bu arada bazı kişiler de ''neden ayrıcalık yaratıyorsun'' diyerek Geçmez''e tepki gösterdi. Geçmez, ''İçimizdeki çürük elmaları göreceğiz ve bu çürük elmaları bir daha içimize almayacağız. Bu kurultay o çürük elmalara bir sözdür. Burada yolumuz bundan sonra asla sizinle birlikte olmayacaktır. Fermani Altun da buna dahil, çürük elmaların tamamı buna dahil.'' diye konuştu.

Devletli barıştan ziyade toplumsal barışı savunacaklarını belirten Geçmez, Alevilerin akil insanlarının vicdanı olan Türkiye''nin tüm toplumu olduğunu aktardı.

ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ GENEL BAŞKANI DEMİR: KİMİN NE KADAR ALEVİ DOSTU OLDUĞUNU GÖRMEK İSTİYORUZ.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, ''Barış sürecinin ve anayasa değişikliği sürecinin yaşandığı bir ortamda, söyleyecek sözümüz var diyerek kurultay yapıyoruz. Barış süreci içinde Alevi örgütleri olmamasına rağmen, Aleviler muhatapları ve hükümet tarafında davet edilmemesine rağmen, bütün Alevi örgütleri olarak akan kanın durması için, her ne kadar yok sayılsak da barış katkı sunmaya devam edeceğiz.'' dedi.

Yeni Anayasa çalışmalarına değinen Demir, ''Bir 2 gün önce BDP''nin Meclis''e sunduğu bir taslak var o taslak havada kaldı. Yıllarca oy verdiğimiz partimiz, burada değerli dostlarımız var, Sayın Adnan Keskin aramızda, buradan talebimizdir. CHP''nin o öneriye (biraz düşünelim) demesini şiddetle kınıyorum. Rica ediyoruz bu toplum bir şey istemiyor. Bu toplum değer yargılarına sahip çıkılmasını istiyor. Bu toplum asla kirli savaştan nemalanan değil, yok sayılan bir toplumdur. Anayasa taslağının içine, sürecin içine Alevilerin talebinin bir an önce girmesi, bütün siyasi partilerin, kimin ne kadar samimi olduğunu, kimin gerçekten Alevi dostu olduğunu görmek istiyoruz.'' şeklinde konuştu.

Başbakan ve siyasi partilerin genel başkanlarından randevu talep edeceklerini aktaran Demir, ''Gidip taleplerimizi haykıracağız. Yerine getirilmezse çıkıp dışarıda mücadele edeceğiz.'' ifadesini kullandı. Demir, Kürtlerin ve Alevilerin özgürce yaşadığı bir ülke istediklerini dile getirdi.

AVRUPA ALEVİ BİRLİKLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI ÖKER: ALEVİ TOPLUMUNUN BİRİLERİNE AMİGOLUK YAPMAKTAN VAZGEÇMESİ LAZIM

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker ise ''Gün gelir toplum da kendi yolunu bulur. Sadece seçimden seçime hatırlanmanın ötesinde varlığını kabul ettirebilir.'' dedi. Öker, ''Can güvenliğimizi korumak için kenetlenmekten başka alternatifimiz yok. Geleceğimize yönelik ne oyunlar oynanıyor. Alevi toplumu olarak birilerine amigoluk yapmaktan vazgeçmesi lazım. Bugüne kadar onun bunun adamı olmakla neye ulaşabildik. O nedenle bizim kendi aramızda siyasi görüş farklılıkları noktasında bölünüp parçalanmadan Aleviliği var edebilmek için, özgürleştirebilmek için bütün gücümüz ile kenetlenmeliyiz.'' şeklinde konuştu.

11 yıl önce