|

Cenevre’ye boykot resti

BM Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura, 29 Ocak’ta yapılacak Cenevre müzakeresi için taraflara davetiye gönderdi. PYD’nin de görüşmeye çağrıldığı iddia edilse de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Eğer PYD davet edilmişse boykot ederiz. Bu kesin, net tavrımız. Müzakere heyeti içinde PYD unsurları olamaz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 02:36 - 27/01/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Birleşmiş Milletler (BM) 29 Ocak'ta Cenevre'de başlayacak Suriye görüşmelerine katılacak taraflara davetiyelerin gönderildiğini bildirdi. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Sözcüsü Jessy Chahine, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, taraflara davetiyelerin gönderildiğini söyledi. Chahine, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 sayılı karar tasarısında belirlenen parametreler doğrultusunda Mistura'nın taraflara davetiyeleri gönderdiğini ifade etti. BM Suriye özel temsilcisi De Mistura'nın sözcüsü, davet gönderilen grup ve isimleri açıklamayı ise reddetti. BM sözcüsü, kaç grup ve kişiye davetiye gönderildiği konusunda da açıklama yapmadı.



PYD'YE DAVET İDDİASI


Cenevre'de yapılacak barış görüşmelerine PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'in de davet edildiği öne sürüldü. PYD'nin davet edildiği iddialara karşısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefonla görüştüğünü belirterek, “Onların da söylediği net bir şekilde PYD'nin davet edilmeyeceği şeklinde" dedi.



TÜRKİYE'NİN TUTUMU NETTİR


NTV'de konuşan Çavuşoğlu, bütün ülkeleri Viyana'da alınan kararların arkasında durmaya çağırdı. Davutoğlu, “PYD'nin davet edilmesi halinde müzakereleri boykot eder misiniz?" sorusuna ise, “Tabii ki boykot ederiz. Bu kesin, net tavrımız. Ama müzakere heyeti içinde PYD unsurları olamaz. Terör örgütleri olamaz. Türkiye'nin bu konudaki tutumu nettir. Bize verilen söz de bu doğrultudadır. Muhalefetin de bunu talep etmesi söz konusu değildir" yanıtını verdi.



HANGİ SIFATLA BURADA?


PYD ile isteyenin görüşebileceğini, BM Özel Temsilcisi'nin de görüşebileceğini belirten Çavuşoğlu, “PYD hangi sıfatla burada? Riyad'daki muhalefet PYD'yi, terör örgütü diye istemiyor. Biz de aynı şeyi söylüyoruz, bütün Körfez ülkeleri de söylüyor. Bir terör örgütünü muhalefet içine dahil etmek, dayatmak doğru değil. Muhataplarımıza da söylüyoruz. Kürtlerin tek temsilcisi PYD mi? Terör örgütü Kürtlerin temsilcisi olabilir mi? Eğer öyleyse, DAEŞ Sünni Arapların temsilcisi olabilir mi?" diye sordu.


Yine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün yaptığı yıllık değerlendirme toplantısında, “Cenevre'de yapılacak toplantıya PYD'nin katılmaması, bu toplantıdan beklenen sonuçların alınmayacağı anlamına gelir. Zira Kürtler Suriye halkının önemli bir bölümünü oluşturuyor. Cenevre'deki toplantının Kürtler olmadan gerçekleşmesi büyük bir hata olur" dedi. Ancak Lavrov açık bir kapı bıraktı. Lavrov, “Buna rağmen toplantıya Kürtlerin davet edilmesi konusunda ısrarcı olmayacağız. Staffan de Mistura karar vermeli. Rusya karar ne olursa olsun veto etmeyecek" ifadelerini kullandı. Lavrov'un bu açıklamaları da PYD'nin doğrudan müzakere masasına çağrılmamakla birlikte başka bir formül üzerinde çalışıldığı yorumlarını güçlendirdi.



Müslim: Davet edilmedik


PYD lideri Salih Müslim, Suriye'deki krizin çözümü amacıyla Cuma günü BM'nin arabuluculuğunda Cenevre'de yapılacak görüşmeler için davet edilmediklerini söyledi. Rudaw'ın haberine göre Müslim, “Elbette biz içtenlikle görüşmelere katılmak istiyoruz. Görüşmelere katılmamamız halinde, 3. Cenevre görüşmelerinin de 2. Cenevre görüşmeleri gibi başarısızlıkla sonuçlanacağını düşünüyoruz " dedi.



Kritik trafik


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li ve İngiliz muhataplarıyla telefonda Suriye krizini görüştü. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) kış oturumu kapsamında temaslarda bulunmak üzere Strazburg'ta bulunan Çavuşoğlu, kritik telefon görüşmeleri yaptı. Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile telefonda görüştü. Edinilen bilgiye göre görüşmelerde, Suriye'deki son gelişmeler ve BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın açıkladığı 29 Ocak tarihinde Cenevre'de BM gözetiminde rejim ve muhalefet arasında başlatılması öngörülen müzakereler ve müzakerelere davet hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Kerry ile pazar günü de telefonda görüşen Çavuşoğlu, yine aynı gün Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile de telefon görüşmesi yapmıştı.



Çözüm çıkmaz


Türkiye, müzakere masasının Suriye meşru muhalefetiyle oluşmasını isterken, diplomatik kaynaklar, Suriye'de siyasi çözüm için Türkiye'ye rağmen kurulacak bir masa, Türkiye'nin desteklemediği bir çözüm ya da müzakere sürecinin başarıya ulaşamayacağına işaret ettiler. Türkiye'nin, PYD'nin davet edilmesi halinde vereceği tepkinin dozunda, Mistura'nın davet metninde “barış görüşmesi" ifadesini kullandığı belirtiliyor. Ancak Türkiye, PYD'nin masaya davet edilmesi halinde müzakereleri boykot etmeye hazırlanıyor.






#Mevlüt Çavuşoğlu
#cenevre göeüşmeleri
#Sergey Lavrov
#Suriye
8 yıl önce