|

Enver Paşa'nın özel eşyaları satıldı

Enver Paşa'ya ait 122 parçadan oluşan özel eşya, İstanbul'da düzenlenen müzayedede satıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 30/06/2015 Salı
Güncelleme: 19:17 - 29/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Enver Paşa'nın torunu Osman Mayatepek tarafından satışa çıkartılan eşyalar arasında, cephe fotoğraflarının yanı sıra üniforma, şapka, diploma, çatal bıçak takımı, madalyalar, askeri harita ve tablolar, kara kalem çalışmalarıyla Naciye Sultan'a ait fotoğraflar göze çarpıyordu.





ÇOĞU MÜZELERE GİTTİ


Eşyaların satılması için nisan ayında yapılması planlanan müzayedenin Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelen talep üzerine ertelenmişti. Önceki gün gerçekleştirilen müzayedede 122 özel eşyadan 64'ünü Yıldız Sarayı Müzesi ile Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Askeri Müze, geri kalanları ise özel koleksiyonerler satın aldı. Müzayedenin en önemli eşyalarından, altın ve gümüş işlemeli kılıç ve Purdey marka tüfeği Yıldız Sarayı Müzesi aldı. Müzayedede Askeri Müze eşyalardan savaşlarda kullanılanları ve tabloları satın aldı.





ÜSTÜNDE 'ALLAH BİZİMLEDİR' YAZIYOR


Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm'in 1917'de Türkiye ziyareti sırasında Enver Paşa'ya hediye ettiği özel miğfer 85 bin, üzerinde “Allah bizimledir” yazısı bulunan merasim kılıcı 12 bin, Sultan Reşad tarafından hediye edilen altın ve gümüş işlemeli kılıç 170 bin, yine Sultan Reşad'ın hediye ettiği 1888 yapımı Purdey marka tüfek 225 bin liraya satıldı.


#Osman Mayatepek
#Enver Paşa
#Kaiser Wilhelm
9 yıl önce