|

Hakaretçinin yargılanmasına izin verdi

Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret eden komedyen Böhmermann hakkında hukuki sürecin başlamasına ilişkin, hükümet olarak onay verdiklerini açıkladı. Merkel, son kararı mahkemenin vereceğini ifade etti

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 06:31 - 16/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Almanya, Türkiye'nin mizahçı Jan Böhmermann'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik okuduğu hakaret içeren şiir nedeniyle yargılanmasına izin verilmesi yönündeki resmi başvuruyu karara bağladı. Türk hükümetinin notası üzerine, pazartesi günüden bu yana Almanya'da Başbakanlık, Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlığı'ndan uzmanların oluşturduğu bir komisyon konuyu görüşüyordu.



HÜKÜMET ONAYLADI


Başbakan Angela Merkel, devlet televizyonu ZDF'de yayımlanan “Neo Magazin Royale" adlı programda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren şiiri okuyan Böhmermann'ın yargılanmasına Alman hükümeti olarak izin verdiklerini açıkladı. Türkiye'nin 8 Nisan tarihinde yaptığı resmi başvuruyu incelediklerini kaydeden Merkel, hükümet ortakları arasında görüş ayrılıkları olmakla birlikte, başvuruya izin verilmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Merkel söz konusu şiiri “bilinçli bir tahkir" olarak nitelemişti.





TEMEL HAKLARI ÖNEMLİ


Diğer yandan düşünce özgürlüğünün ve temel hakların korunmasının da Almanya için çok büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Merkel, bunun Türkiye dahil tüm ortak ülkeler için de geçerli olması gerektiğini kaydetti. Merkel, “Türkiye'den de temel değerler, ifade özgürlüğü, sanat ve basın özgürlüğüne uymasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.



SON SÖZÜ YARGI SÖYLEYECEK


Hukuk devletinde bir kişinin suçlu olup olmadığına savcılar ve mahkemenin karar verdiğine vurgu yapan Merkel, Alman hükümetinin yargılanmaya izin vermesinin Böhmermann'ın suçlu olduğunu düşündüğü anlamına gelmediğini söyledi. Merkel, “Son sözü bağımsız yargı söyleyecek" dedi.



İLİŞKİLERİMİZ DOSTANE


Türkiye'nin Almanya ile çok sıkı ve dostane ilişkilere sahip olduğunu vurgulayan Merkel, ekonomik ve ticari ilişkilere ve mülteciler konusunda çok sıkı işbirliği yapıldığına dikkati çekti. Merkel, bu olaydan bağımsız, yabancı devlet adamlarına hakareti düzenleyen ceza kanununun 103.maddesinin kaldırılacağını duyurdu. Merkel, değişikliğin 2018'den itibaren geçerli olacağını dile getirdi.



5 YILA KADAR HAPSİ GÜNDEMDE


Yabancı devlet temsilcilerine hakarete 3 yıla kadar hapis veya para cezası veriliyor. Hakaretin iftira niteliğinde olması durumunda 5 yıla kadar hapis verilebiliyor. Türkiye, Alman Dışişleri'ne nota vermiş, Erdoğan Mainz Savcılığında şikayetçi olmuştu. Savcılığa çok sayıda kişi de ZDF yöneticileri ve Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.



23 Nisan'da Türkiye'ye gelecek


Almanya Başbakanı Angela Merkel, 23 Nisan tarihinde Türkiye'de olacak. Merkel'in AB üst düzey yetkilileri ile birlikte doğrudan Gaziantep'e uçacağı, oradan da Kilis'e geçerek, burada sığınmacılara yönelik yapılan kamp, okul ve hastahane gibi tesislerde inceleme yapacağı öğrenildi. Merkel'e Türkiye ziyaretinde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans eşlik edecek.



KİLİS YERİNE GAZİANTEP


Alman basını, Merkel'i Türkiye'de kimin karşılayacağının henüz belli olmadığına dikkat çekti. Merkel'in 23 Nisan günü Türkiye'ye gideceği hükümet sözcüsü Steffen Seibert tarafından da doğrulandı. Merkel'in 17 Nisan'da Kilis'e gideceği yönünde haberler çıkmış, ancak doğrulanmamıştı. Sığınmacı anlaşmasıyla bağlantılı olarak gerçekleştirilecek ziyaret, Ankara-Berlin ilişkileri bakımından önem taşıyor.


#Böhmermann
#Merkel
#Erdoğan’a hakaret
8 yıl önce