|

Helikopteri düşüren Rus füzesi mi?

Çukurca'da düşen Kobra helikopterin, Boğaz'dan geçen Rus savaş gemisi Kunikov'un güvertesinde bulunan askerin omzundaki SA-18 füzesiyle vurulduğu sanılıyor. Olayla ilgili TSK'nın teknik çalışmalarının devam ettiği, kaza kırım raporunun önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtildi.

Yeni Şafak
08:19 - 17/05/2016 Salı
Güncelleme: 08:54 - 17/05/2016 Salı
Diğer
Geçtiğimiz hafta Çukurca'da askeri helikopter düşmüş, 2 pilotumuz şehit olmuştu.
Geçtiğimiz hafta Çukurca'da askeri helikopter düşmüş, 2 pilotumuz şehit olmuştu.

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde düşen helikopteri, terör örgütü PKK'nın düşürmüş olabileceği konuşuluyor. TSK'nın olayla ilgili teknik çalışmaları sürüyor. Kaza kırım raporunun tamamlanmak üzere olduğu, birkaç gün içinde açıklanabileceği belirtiliyor.



"Helikopteri düşüren füze, Rus füzesi m?"


Vatan gazetesi yazarı Murat Çelik, geçtiğimiz hafta Çukurca'da düşen helikopterle ilgili ilginç bir tespitte bulundu. Emekli Özel Kuvvetler Subayı Abdullah Ağar'ın "Biz bu füzeyi daha önce bir başka yerde daha görmüştük. Şimdi ortaya çıkan durum üzerine önümüzde duran soru şu: Bu; PKK'ya doğrudan bir desteğin göstergesi mi yoksa Türkiye'ye asimetrik bir kumpas mı kuruluyor?" sözlerine yer verilen yazıda, Ağar'ın analizlerine yer verildi.



Helikopterin düşmesinden terör örgütü PKK'nın sorumlu olabileceğini belirten Ağar, bu gelişmenin 'maalesef sürpriz olmadığını' belirtiyor.



Yazının devamında paylaşılan önemli tespitler şöyle:



"PKK, helikopteri kendisinin düşürdüğünü iddia etmekte ve internet üzerinden görüntüler paylaşıyor. Bu görüntülerde, PKK'lı bir teröristin 'Rus menşeili' SA serisi (SA-7 Grail / Strela - 2, SA-18 ya da SA-24) bir uçaksavar güdümlü füzesiyle bir Kobra'yı düşürdüğü görülüyor.



SA-18 yeni nesil bir füze sistemi. SA-16'ların yerini aldı. IR yani ısı güdümlü bir sistem. Halihazırda Rus ordusunun envanterinde yer alıyor. Görüntüde, bir terörist sayıyor ve füze 12 saniyelik bir sürenin sonunda ateşleniyor. Dikkat edilirse Kobra da paterne girmiş. Yani hedefindeki teröristlere karşı atış pozisyonu alırken yaşanıyor olay.



Biz bu füzeyi daha önce bir başka yerde daha görmüştük. 6 Aralık 2015 tarihinde, İstanbul boğaz geçişi sırasında 158 küpeşte numaralı Rus savaş gemisi Caesar Kunikov'un üzerinde ! O geminin güvertesindeki Rus askerinin elindeki füze, 13 Mayıs'ta Çığlı'da helikopterimizi düşüren SA-18'in aynısıydı.



(...)



Kritik soru...



- Rus gemisinin o füzeyi göstermiş olması bir mesaj taşıyor doğru ama burada Türkiye'nin cevabını bulması gereken soru şu: Bu durum PKK'ya doğrudan bir desteğin göstergesi mi yoksa Ruslar'ın bu şovunu gören, mesela yabancı bir istihbarat örgütü aynı füzeyi PKK'ya verip bu tabloyu ortaya çıkartmış olabilir mi? Yani acaba asimetrik bir kumpas mı kuruluyor Türkiye'ye?



- Bu noktada stratejik aklın devreye girmesi gerekiyor. Sadece füzenin menşeine takılmamak gerekiyor. Bu sistemi PKK'ya kim yolladı, kim kullandırttı, kim izin verdi?"







#PKK
#Helikopter
#Rusya
8 yıl önce