|

Hrant Dink'in sözleri yine tartışılacak

Dink'in dün bir gazetede yer alan “Soykırımı asıl Kürtler yaptı” açıklaması yeni bir tartışma başlattı

Elif Yıldız
00:00 - 3/10/2006 Salı
Güncelleme: 01:28 - 3/10/2006 Salı
Yeni Şafak
Hrant Dink'in sözleri yine tartışılacak
Hrant Dink'in sözleri yine tartışılacak

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in dün bir gazetede yayınlanan "Soykırımı asıl Kürtler yaptı" başlıklı haberdeki sözleri yine tartışma yarattı. 'Türklüğü aşağılamak' suçundan iki kez yargılanan Dink, gazeteye verdiği röportajda, "Ben bu bir soykırımdır dedim ama bunu 'Türkler yapmıştır' demedim. Çok fazla Kürt de vardı. 1915'te yaşananlar, en az Türk meselesi kadar Kürt meselesidir" dedi. Dink yaptığı açıklamada "Soykırımda herkesin sorumluluğu var demek istedim. 1915'de yaşananları bir kimlik üzerine ve tek bir ke-simin sorumluluğuna yıkmaktan kaçındım. Şimdi neden sadece Kürtlerin üzerine yıkayım ki?" diye konuştu.

İTTİHAT TERAKKİ'NİN SUÇU

İHD İstanbul eski Başkanı Eren Keskin, "Ermenilere yapılanlar İttihat ve Terraki'nin suçudur" diyerek, "Çeşiti bölgelerde Kürtleri kullanmış olabilirler. Ancak 'Kürtler soykırım yaptı ' demek ağır bir söz" dedi. DTP'li Av. Hasip Kaplan ise "Dink doğru söylüyor. 1915'teki 'Fermane Fıllıha'yı Kürtler de uygulamıştır. Bazı Kürt aşiret beyleri de Ermenilerin zengin mal varlıklarına el koymak için uygulamaya katıldılar ama asıl sorumluluk İttihat Terraki önderliklerindedir" yorumunu yaptı. İ.Ü. Tarih Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Arslan da "O dönemde Ermeniler, Ruslar da yanlarına alıp Kürtleri tamamen Van ve Diyarbakır'dan çıkarmak için mücadele ettiler. Öyle ki araştırınca Anlatya'ya zorunlu olarak göç etmiş Kürtlere bile rastlıyoruz. Asıl mağdur Kürtlerdir" açıklamasını yaptı.

DAVADAN KURTULMAK İSTİYOR

Büyük Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Kemal Kerinçsiz ise "Dink, hakkında açılan 'Türklüğü aşağılamak' davasından kurtulmanın gayretle-rine girmiş durumda. Soykırım iddiasını Kürtlerin üzerine atmak istiyor. Amacı ikinci ceza davasında alacağı mahkumiyetten kurtulmak ve bir önceki ertelenen cezasının yeniden hürriyeti bağlayıcı cezaya çevrilmesini engellemektir" dedi.



18 yıl önce