|

İdam için referandum

16 Nisan sonrası 'idam' yasası parlamentodan geçerse bunu onaylayacağını yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'te yeterli çoğunluğa ulaşılamaması durumunda kararı yine milletin vereceğine işaret etti: "Bunun için de bir referandum yolu açabiliriz. Millet 'idam' diyorsa mesele bitmiştir"

Yeni Şafak
04:00 - 25/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 08:09 - 25/02/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
İdam için kesin mesaj
İdam için kesin mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manisa'da vatandaşlarla buluştu. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış törenindeki konuşmasında cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin önemli mesajlar veren Erdoğan, Türkiye'nin 16 Nisan'da sandığa giderek tarihi bir karar vereceğini söyledi. Erdoğan, “Hani bu ana muhalefet ve onun malum takıntıları var. Ne diyor? 'Bunlar rejim değiştirecek.' Bizim rejimle mejimle işimiz yok. Rejim sorunu bu ülkenin 1923'te bitti. Bizim şu anda yönetim sistemiyle sorunumuz var. Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık bunları birleştiriyoruz güçlü bir yürütme organı oluşturuyoruz. Ama bunlar bundan anlamaz. Bugüne kadar bunlara 5 tane koyun ver, kaybedip gelirler" dedi.



YATANI DA ÇALIŞANI DA GÖRÜYOR


Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden 57'sinin başkanlık sistemiyle yönetildiğini hatırlatan Erdoğan, yeni dönemde Türkiye'nin terör örgütleriyle daha iyi mücadele edebileceğini kaydetti. “Kimse topraklarımız üzerinde operasyon yapamaz, çökertiriz" diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Bu millet yatanı da görüyor, çalışanı da görüyor. 25 tane havalimanımız vardı şimdi 59 tane var. 16 Nisan'da 'evet' bunların devamı demektir, 'Daha da ileri' demektir. AK Parti iktidara gelene kadar hızlı tren yoktu. 'Evet' demek yüksek hızlı tren, bölünmüş yollar ve havalimanlarının daha da artması demek."



O MEYDANLARI GÖRDÜĞÜMDE...


15 Temmuz gecesi hainlerin millet tarafından destansı bir mücadeleyle püskürtüldüğünü anlatan Erdoğan, “Marmaris'ten Facetime ile duyuru yaptığımda meydanlara döküldüğünüzü gördüğümde çok duygulandım ve hemen ilk işim oradan İstanbul Yeşilköy'e gelmek oldu. Oradaki tüm kardeşlerimle bütünleştik ve oradan bütün operasyonu yönetmeye başladım. Anlamlı bir geceydi, fazla sürmedi. 16-17 saatte neticeye ulaştık" dedi. Bu sırada vatandaşların FETÖ'cü teröristleri kastederek “İdam, idam!" diye bağırması üzerine Erdoğan, şöyle dedi:



GEREKİRSE REFERANDUMA GİDER


“Ben şuna inanıyorum, idam talebi parlamentoya gelecek. Parlamentodan geçtiği anda bana geldiğinde ben bunu onaylarım. Fakat bir sıkıntı, anayasa değişikliği gerektiriyor. İşte ayın 16'sı aynı zamanda bunun da bir cevabı olacak. Gerekirse, şimdiden bir şey daha söylüyorum, bunun için de bir referandum yolu açabiliriz. Eğer parlamentodan bu çıkmıyorsa anayasa değişikliği için bir referandum talebini şimdiden hatırlatıyorum. İnşallah onun için de ne yaparız, yine millete gideriz. Millet ne diyor? Millet 'idam' diyorsa mesele bitmiştir. CHP ne diyor, 'Biz Mustafa Kemal'in partisiyiz'. Tamam, Mustafa Kemal'in partisiysen ne diyor Gazi, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' diyor. Milletin dediğine niye uymuyorsun? Uyacaksın. Uymazsan, uydurur bu millet."





İstikrarın teminatı kişiler olmasın


Meclis'in kaldırılacağını iddia eden CHP'yi “Yalan konuşma, doğru konuş. Tam aksine, Meclis'in gücünü artırıyoruz, denetim gücünü artırıyoruz. Cumhuriyetimizi daha güçlü bir yönetimle taçlandırıyoruz" sözleriyle eleştiren Erdoğan, şöyle konuştu: “Birileri diyor ki, 'Türkiye'nin bunca sorunu varken, bunları çözmeye uğraşmak yerine niçin yönetim sistemini değiştiriyorsunuz?' İşte tam da bu sebeple değiştiriyoruz. Türkiye'nin sorunlarının çözümü, şahısların inisiyatiflerine kalmasın diye yönetim sistemini değiştiriyoruz. İstikrarın ve güvenin teminatı şu veya bu kişi değil, bizzat sistemin kendisi olsun diye anayasa değişikliğini istiyoruz. Eğer 'Tek adam' diyorsanız, tek adamcılık CHP'nin yapısında vardır."



AK Parti ve MHP'ye Teşekkürler


Erdoğan, yeni anayasanın Meclis'te kabul edilmesini sağlayan AK Parti ve MHP'ye teşekkür etti, onların üzerlerine düşeni yaptığını, şimdi sıranın millete geldiğini kaydetti. Erdoğan, “Ben huzurlarınızda AK Parti'nin sayın genel başkanına, MHP'nin sayın genel başkanına teşekkür ediyorum. Her iki partinin Meclis'teki grubuna teşekkür ediyorum. Dik durdular, 339'u yakaladılar. Sayın genel başkanlar ve ekipleri yaptı. AK Parti'ye, MHP'ye ve CHP'ye gönül veren kardeşim, hatta ve hatta HDP'ye gönül veren kardeşlerim; bu milli birlik seferberliğidir, gelin birleşelim. Gelin bu işi 16 Nisan'da halledelim" diye konuştu.










#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Anayasa referandumu
#MHP
#İdam
7 yıl önce