|

İncirlik’e giremediler

Türkiye, darbeci subaylara kucak açan Berlin hükümetinin tavrı nedeniyle Alman vekillerin İncirlik’i ziyaretine izin vermedi. Bu gelişme üzerine, Almanya Başbakanı Merkel, “İncirlik Üssü’ne alternatifleri değerlendirmeliyiz; Ürdün bir ihtimal” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/05/2017 Salı
Güncelleme: 02:26 - 16/05/2017 Salı
Yeni Şafak
​İncirlik’e giremediler
​İncirlik’e giremediler

Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerini ziyaret talepleri Ankara tarafından reddedildi.

Diplomatik kaynaklar, Alman milletvekillerinin İncirlik’teki askeri üsse ziyaret talebinin “bu süreçte uygun görülmediğini” ifade etti. Kararın, Almanya’nın FETÖ’cü bazı askerlere sığınma hakkı tanımasına tepki olarak alındığı belirtildi.

MERKEL ALTERNATİF ARIYOR

Bu gelişme üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel, bölgede alternatif üsler baktıklarını söyledi. Merkel, “İncirlik Üssü’ne alternatif aramak zorundayız. Ürdün İncirlik Üssü’ne alternatif olabilir” dedi. Merkel, “Alman Ordusu bir parlamento ordusudur. Bundan dolayı milletvekillerimizin kendi askerlerini ziyaret etmesine yönelik imkanlar bulunması kesinlikle gereklidir” diye konuştu.

ZİYARET BUGÜN OLACAKTI

Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer ise Türk tarafının, Federal Meclis Savunma Bakanlığı Komisyonu heyetinin 16 Mayıs’taki ziyarete izin vermediğinin kendilerine bildirildiğine işaret ederek, “Türk tarafına haftalar öncesinde bildirilen milletvekillerinin İncirlik üssüne ziyaretin mümkün olmaması Alman hükümeti için kabul edilemez” dedi.

BERLİN’E İKİNCİ RET

2 Haziran 2016’da Ermeni olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelendiren Almanya’nın tavrına karşılık Türkiye, İncirlik ziyaretine izin vermedi. Almanya’nın İncirlik Üssü’nde yaklaşık 250 askeri bulunuyor. Almanya, Eylül ayındaki genel seçimler nedeniyle Türkiye'yi iç politika malzemesi yapmaya çalışıyor. Almanya, FETÖ, PKK/PYD ve DHKP-C başta olmak üzere birçok terör örgütü üyesine ev sahipliği yaptığı için Türkiye’nin tepkisini çekiyor.

#İncirlik
#Almanya
#FETÖ
#PKK
7 yıl önce