|

İslamofobiye dur demeliyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık, ırkçılık ve İslamofobia gibi eğilimlere karşı işbirliği çağrısında bulundu. Bu konuda Avrupa’nın tutumunun üzücü olduğunu vurgulayan Erdoğan, dönüm noktasındaki İslam dünyasının mezhepçilik sorununu çözmesi gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/08/2015 Cumartesi
Güncelleme: 00:58 - 1/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Endonezya'daki resmi temaslarına Milli Güvenlik Enstitüsü'nü ziyaret ederek başladı. Erdoğan, burada, Enstitü öğrencilerine Türk Dış Politikası konulu bir konferans verdi.



MEZHEPÇİLİK BİR SORUN


Türkiye'nin etrafındaki olumsuz tabloya rağmen bölgesel ve küresel düzeyde barışın, huzurun, işbirliğinin güçlenmesi için gayret gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgemizde yaşanan sorunların mezhepçi ve ayrıştırıcı kışkırtmalarla diri tutulduğu, gerektiğinde tırmandırıldığı açıkça ortadadır. Mezhepçi ve ayrıştırıcı politikaların uygulanma şekli, yöntemi ne olursa olsun, maalesef sonu hep daha fazla kanla, daha fazla gözyaşıyla, daha fazla acıyla bitiyor" dedi.


Erdoğan, İslam dünyasının önemli bir dönüm noktasında bulunduğunu, bunların başında mezhepçilik sorunu olduğunu ifade ederek, “İslam adına veya Müslüman kisvesiyle nefret uyandıran suçlar işleyen teröristler, mezhepçilik sorunundan nemalanıyor. Bizim Sünnilik noktasında, Şia noktasında veya farklı mezhepler noktasında böyle bir derdimiz yok. Bizim tek derdimiz var; İslam'a gölge düşürülmemesi" diye konuştu.



UYANIK OLMALIYIZ


Terörün, kaynağına ve kimliğine bakmaksızın, hiçbir sebeple meşrulaştırmadan, kategorik olarak reddetme iradesini herkesin göstermek mecburiyetinde olduğunun altını çizen Erdoğan, “Bakıyorsunuz şu anda Müslüman olduğunu söyleyen, fakat farklı mezhepten olduğu için ülkemdeki terör mücadelesinde ateist olanları dahi savunanların olduğunu


gördüğümüz bir dünya var. Lafa geldiğinde Müslümanız diyor ama öbür tarafta terörist, aynı zamanda ateist olan örgütleri bu mezhep farklılığından dolayı savunanları görüyoruz. Bunlara karşı uyanık olmak zorundayız" dedi.



AVRUPA'NIN YAKLAŞIMI ÜZÜCÜ


Cumhurbaşkanı Erdoğan, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık, ırkçılık ve İslamofobi gibi eğilimlere karşı da yakın işbirliği içinde olmak gerektiğine işaret ederek, “Yabancı düşmanlığı, ayrımcılık, ırkçılık ve İslamofobia gibi eylemlere karşı da yakın işbirliği içinde olmalıyız. Son zamanlarda Avrupa'da Müslümanlara karşı yapılan ayrımcı, ayrıştırıcı girişimler bizleri cidden üzmektedir" diye konuştu.



ASEAN'a biz de ortak olalım




Erdoğan, Endonezya'ya yaptığı resmi ziyarette, Cumhurbaşkanı Joko Widodo ile önce başbaşa görüştü. Endonezya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın verandasına çıkan Erdoğan ve Widodo, burada bir süre sohbet etti. Heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısında Erdoğan, Asya-Pasifik bölgesinin küresel ekonomideki ağırlığının giderek arttığına işaret ederek, “Türkiye olarak biz de bölgeyle ilişkilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Endonezya, ekonomik büyüklüğü ve ASEAN içindeki lider konumuyla bizim için özel bir yere sahiptir. Onun için ASEAN'da Türkiye olarak bir diyalog ortaklığı değil, istiyoruz ki, biz de ASEAN'ın içerisindeki ortaklardan bir tanesi olalım, buna hazır olduğumuzu da ifade etmek istiyorum" dedi.



CAKARTA'DA CUMA


Erdoğan, Cakarta'ta Endonezya Milli Güvenlik Enstitüsü'nü ziyaretinin ardından dünyanın en büyük dördüncü camisi olarak kabul edilen ve Endonezya'nın simgelerinden İstiklal Camii'ne geçti. Endonez ve bazıTürk vatandaşlarının sevgi gösterileri arasında camiye giren Erdoğan, cuma namazını burada kıldı. Camideki İslami eserleri ve Kur'an-ı Kerimleri inceleyen Erdoğan, bazı Endonez vatandaşlarının isteğini kırmayıp, hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan, camiden ayrılırken, kendisine “hoşgeldiniz" diye seslenen Endonez ve Türk vatandaşlarını da el sallayarak selamladı.



#ayrımcılık
#ırkçılık
#İslamofobi
9 yıl önce