|

Osmanlılar Ermenileri tehcir etmekte haklıydı

İstanbul Ticaret Odası, Ermenistan'ın ilk Başbakanı Ovanes Kaçaznuni'nin, tehcirin haklı olduğunu ve Ermenilerin Müslümanları katlettiğini anlattığı konuşma raporunu kitaplaştırarak tüm dünyada dağıtmaya başladı

Murat Palavar
00:00 - 3/03/2008 Pazartesi
Güncelleme: 01:00 - 3/03/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Osmanlılar Ermenileri tehcir etmekte haklıydı
Osmanlılar Ermenileri tehcir etmekte haklıydı

Ermenistan'ın ilk Başbakanı Ovanes Kaçaznuni'nin (Hovhannes Katchaznouni) tehcirin haklı olduğunu ve Ermenilerin Müslümanları katlettiğini ifade ettiği konuşma raporu İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından ABD Kongre Üyeleri ve AB ülkeleri başta olmak üzere çeşitli ülkelerde dağıtılmaya başlandı.

Ermenistan'da yasaklanan ve Taşnaklar tarafından toplatıldığı için bulunamayan rapor, Ermeni diasporasına cevap özelliği taşıyor. Rapor, Ermenistan Başbakanı Ovanes Kaçaznuni'nin 1923'te Taşnak Partisi Konferansı'nda yaptığı konuşmadan oluşuyor.

Kaçaznuni Osmanlı İmparatorluğu'nun Ermeniler'in tehciri ile ilgili kararının 'amacına uygun' olduğunu söylüyor ve Ermeni komitacıların Batı kamuoyunu kazanmak için başlattıkları terör eylemlerinde Müslümanları katlettiklerini anlatıyor. Kaçaznuni I. Dünya Savaşı öncesinde Ermeniler'in gönüllü silahlı birlikler oluşturmasının bir hata olduğunu, denizden denize Ermenistan projesi hayali ile kışkırtıldıklarını belirtiyor.


IRKDAŞLARINA DA ZULMETTİLER

Taşnaksutyun Partisi'nin Türkler'e karşı gönüllü birliklerin oluşmasına destek sağladığına değiniliyor. Taşnaklar'ın Türkler'e uyguladıkları zulüm dışında kendi ırkdaşı Ermeni köylülerine de zulmettikleri anlatılıyor. Raporda firarları önlemek için Ermeni köylülerin Taşnaklar tarafından kurşuna dizildiği, firarla suçlananların eşleri ve kızlarına işkence yapıldığı, ırzlarına geçildiği de dile getiriliyor.


Rapor Türkiye'nin elini güçlendirecek

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Bora Perinçek'in Moskova'daki Lenin Kütüphanesi'nde araştırma yaparken bulduğu uzun konuşma, Kaynak Yayınları arasından çıktı. İTO bu tarihi vesikayı, 3 dilde hazırlayarak Ermeni meselesinde Türkiye'nin elini güçlendiren bir işe imza atmış oldu.



16 yıl önce