|

Paralel çetenin gizli kasa paniği

FETÖ, Zonguldak'ta paralel yapıya yönelik operasyonda ele geçirilen tuvaletteki gizli kasa ve şifreli belgeler üzerine paniğe kapıldı. Örgüt, soruşturmayı sabote etmek ve dosyaları ele geçirmek için 17-25 Aralık darbe girişiminde de kullandığı 'uygun hakim' taktiğine başvurdu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/09/2015 Salı
Güncelleme: 08:25 - 1/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Zonguldak gercekleştirdiği operasyonlarda Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) önemli bir arşivini ele geçirilmesini sağlayan Zonguldak Emniyet Müdürü Osman Ak'a yönelik algı operasyonlarının arkasından örgütün nöbetçi hakim planı çıktı. Osman Ak ve ekibi, 7 Ağustos 2015'teki operasyonda Gülen grubuna ait dershanelerde yaptığı baskınlarda öğretmenler tuvaletine gizlenmiş çelik kasada yüzlerce senet, el yazısıyla hazırlanmış himmet makbuzları ile bilgisayarda düzenlenmiş şifreli belgeler ele geçirmişti.



SIRLARLA DOLU KASA İL İMAMINA AİT


Bu operasyonları karartmak için ana okulu baskını haberleri yapan paralel yapının eski Zonguldak İl imamına ait olduğu değerlendirilen çelik kasanın ortaya çıkarılmasının ardından büyük paniğe kapıldığı öğrenildi. Soruşturmanın deşifre olmaması için dosyaya gizlilik kararı getirilmesiyle sıkışan örgüt, algı operasyonlarından sonuç alamayınca hangi belgelerin polisin eline geçtiğini öğrenmek için yargıdaki unsurlarını harekete geçirdi.





UYGUN HAKİMİ BEKLEDİLER


17-25 Aralık soruşturmalarında darbe girişiminin önünü açmak için kullanılan “uygun hakim" planını devreye sokan paralel yapı bu konuyla ilgili ilk adımını Zonguldak Adalet Komisyonu Başkanlığına vekaleten bakan Hakim Yakup Kaya ile dosyaya kısıtlama kararı getiren Sulh Ceza Hakimi Yılmaz Çimşir'in izne ayrılmaları üzerine attı.



İZNE ÇIKMASINI FIRSAT BİLDİ


Hakimlerin izne çıkmalarını fırsata dönüştürmek isteyen ve paralel yapıyla birlikte hareket ettiği iddia edilen Hakim Kemal Karanfil, Adalet Komisyonu Başkanlığı görevine vekalet etmeye başlar başlamaz örgüte yakın olduğu ileri sürülen hakim Harun Sadıç'ı Sulh Ceza Hakimi olarak atadı.



İLK İCRAATI DOSYAYI İSTEMEK OLDU


Sadıç'ın, Başkanvekili tarafından Sulh Ceza Hakimi olarak atanmasının ardından ilk icraatı Cumhuriyet Savcılığından soruşturma dosyasını istemek oldu. Bir süre dosyayı inceleyen Hakim Sadıç daha sonra dosyadaki gizlillik kararını kaldırdı ve kritik bilgi ve belgelere paralel yapı tarafından ulaşılmasının önünü açtı.





BAŞSAVCININ DİKKATİYLE ÖNLENDİ


Skandal karar, başsavcılığın dikkatiyle bozuldu. Zonguldak Başsavcılığı'nın itirazı üzerine gizlilik kararının kaldırılma kararı bozularak dosyaya yeniden gizlilik kararı getirildi. Başkanvekili olduktan sonra ilk iş olarak gizli dosyayı alenileştiren uygun hakimi atayan Hakim Karanfil'in 15 Ağustos'ta sosyal medyadan Zonguldak Emniyeti'nin yaptığı baskınlara sert bir şekilde tepki gösterdiği de ortaya çıktı.



TECRÜBELİ MÜDÜR GÖREVDE


Zonguldak'taki paralel yapı bağlantılarını çözen operasyonun başında Zonguldak Emniyet Müdürü Osman Ak bulunuyor. 1998'de Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talimatıyla Emniyet içindeki cemaat yapılanması araştıran ekibin içinde de yer alan Ak, ilk raporlardan birini hazırladı. 1998'de uçak kaçıran bir PKK'lıyla diplomat kılığında pazarlık etmiş, korsanın etkisiz hale getirildiği operasyonu yönetmişti.



#Fetullahçı Terör Örgütü
#paralel yapı
#pkk
9 yıl önce