|

Partiyi bunlara teslim edemeyiz

MHP’de muhaliflerin açtığı davada mahkeme, partiyi kayyumun olağanüstü kurultaya götürmesi kararı verdi. Parti yönetimi ise kararı temyiz edecek. MHP’nin bir komployla teslim alınmaya çalışıldığını belirten Bahçeli, “Partideyken yapmadıkları ziyaretleri yaptılar. Bunlara MHP’yi kolay kolay teslim edemeyiz” dedi.

Yeni Şafak ve
09:50 - 9/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 09:50 - 9/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

MHP'li muhaliflerin açtığı davada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, “Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi. Daha önce “İçimizdeki piyonlar ve Gülen cemaati MHP'yi ele geçirerek 'operasyon partisi' yapmak istiyor" diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partiyi kolay kolay teslim etmeyeceklerini söyledi.



MHP'de, muhaliflerin olağanüstü kurultay talebiyle açtığı dava sonuçlandı. 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, tüzük değişikliği için Büyük Kongreyi toplantıya çağırmak üzere, kapatılan Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in “Kurultay Çağrı Heyeti" olarak görevlendirilmesine karar verdi.





YARGITAY YOLU AÇIKTIR


Mahkemenin kararının ardından Genel Merkez'de MHP yönetimi olağanüstü bir kararla divan toplantısı yaptı. Yönetim, bir hafta içerisinde karara itiraz ederek temyize gitme kararı aldı. Mahkeme kararının ardından Bahçeli, bir açıklama yaptı. Bahçeli, “Ankara 12. Hukuk Mahkemesi'nin vermiş olduğu karara saygı duyuyoruz ama Yargıtay yolu açıktır. MHP bir hakimlik, bir mahkeme kararı ile değil çok hakimli bir Yargıtay'da eğer mahkum edilecekse öyle olsun. Onun için de Yargıtay'a müracaatımız olacak" diye konuştu.



KURULTAY TAKVİMİ İŞLİYOR


MHP'nin bu konu hakkında bir görüşü olduğunu belirten Bahçeli şöyle konuştu:


“Bu çerçevede hareket edeceğiz. MHP hepinizin de bildiği gibi özellikle üzerinde durulmayan bir konu Merkez Yönetim Kurulu'nu toplayarak 18 Mart 2018 tarihinde 12. olağan kurultay kararı almıştır. Bunu yapabilmek için de 9 Ekim 2016 tarihinden itibaren ilçe kongre süreci başlatılıyor, il kongre süreci ile devam ederek 12. olağan kongreye varmak istemiştir.



NEREDEN ETKİLENDİLER


Bu sürece sabretmeden, nereden etkilendikleri belli olmayan ve Türkiye'nin her tarafını da partideyken yapamamış oldukları üstün ziyaretlerle, MHP'yi bu hale getirmek isteyenlere MHP'yi kolay kolay teslim edemeyiz. Onun için yargı yolunu kullanacağız ve sonuna kadar da devam edeceğiz. Hiç kimse olağan kongre dışında bizden olağanüstü kongre beklemesin. Yargı yolunu kendileri kullandı şimdi biz kullanmaya başlayacağız.





HUKUK YOLU TÜKENMEDİ


Bizim müracaatımızda mahkemenin yetkisinin olmadığını hukukçu arkadaşlarımız tespit ederek savunmasını yaptılar. Böyle bir karar alternatif olarak aklımızdan geçiyordu. Olur veya olmaz ama tabi şuan için Sulh Hukuk mahkemesinin verdiği bir karar var. MHP'nin hukuka duyduğu saygıdan dolayı bu karara da saygı duyuyoruz. Ancak hukuk yolunun tükenmediği kanaatiyle hareket etmek suretiyle 18 Mart 2018 tarihinde olağanüstü kongremizi Allah'ın izniyle gerçekleştireceğiz."





Temyize gideceğiz


MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da “Kararın doğru olduğu kanaatinde değiliz isabetli bulmuyoruz" değerlendirmesini yaptı. Parti avukatlarının bütün savunmalarında Anayasa Mahkemesinin geçmiş uygulamalarından örnekler vermek suretiyle kuvvetli bir dayanağı da oluşturduklarını vurgulayan Yalçın, “Dolayısıyla Türkiye'de üçüncü büyüklükteki bir siyasi parti üstelik Meclis'te temsil edilen bir partinin sadece bir dernekmişçesine kayyuma teslim edilmeye kalkılması aslında hayretle takip edilecek bir sonuç. Bu nedenle bu kararın doğru olduğu kanaatinde değiliz isabetli bulmuyoruz" dedi.



Yalçın, “Bu kararın düzeltilmesi adına MHP her türlü yol ve yöntemi hukuk çerçevesi içerisinde deneyecektir, teşebbüs edecektir" diye konuştu. Parti yönetimi önümüzdeki hafta Yargıtay'a başvurarak, karara itiraz edecek.



Paralel yapının siyasi figürü


Bahçeli'nin, muhaliflerin kendisine bayrak açmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bu adaylardan biri vardır ki Fetullah Gülen Cemaati'nin siyasi figürü olarak MHP'ye girmiştir. Herkes aklını başına alsın!" diyerek işaret ettiği başkan adaylarından Meral Akşener, Twitter aracılığıyla kararı değerlendirdi. Adaleti temsil eden, elinde terazi ve kılıç tutan gözleri bağlı kadın fotoğrafı kullanan Akşener, “Adalet mülkün temelidir" diye yazdı. MHP başkan adaylarından Sinan Oğan da “Bu işi engellemek için 'temyize gideceğiz, Anayasa Mahkemesine gideceğiz' gibi gerekçelerle daha fazla bu hareketin önünü tıkamayınız, Ülkücü hareket kurultay istiyor." diye konuştu. Kurultay savaşına sonradan dahil olan Ümit Özdağ ise, "Genel merkezden 'Biz bu kongreyi yaptırmayacağız' şeklinde tepkiler geldi. Fakat bunun hayatta bir karşılığı yok" dedi.



Kararı nereden biliyordu


Mahkemenin verdiği olağanüstü kurultay kararı paralel yapı yandaşları ve HDP'lilerde sevinçle karşılandı. Bu yapıya yakın ve HDP'li bazı kişiler kararı attıkları tvitlerle destekledi. Yaşananlar MHP yönetimi tarafından görevden alınan MHP Sivas eski İl Başkanı Ragıp Özkan'ın adıyla Facebook'ta 25 Mart tarihinde paylaşılan mesajda, “Az önce Hâkimler kararnamesi yayınlandı ve korktuğumuz olmadı. 12.Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimi görevine devam edecek. Kongre artık kaçınılmaz. Camiamıza hayırlı olsun" mesajını akıllara getirdi. Bu mesaj mahkeme kararının önceden bilindiği yorumlarına neden oldu.







#mhp
#devlet baçeli
#kurultay
8 yıl önce