|

Savunmada milli altyapı

Başbakan Davutoğlu, bu sene için savunma sanayiinde 5.9 milyar dolarlık yeni projelere onay verdiklerini söyledi. Milli piyade tüfeğinin seri üretimine bu yıl başlanacağını açıklayan Davutoğlu, “Akıllı mühimmat konusunda önemli mesafe alındı. Türkiye kendi geleceğini teminat altına alacak savunma sanayiinin altyapısına mutlaka kavuşacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/03/2016 Perşembe
Güncelleme: 01:53 - 10/03/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı'na katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, yerli üretime daha fazla ağırlık vereceklerini söyledi. Bu konuda yeni bir yapılanma geçileceğini belirten Davutoğlu, özetle şunları söyledi: Türkiye'nin etrafındaki güvenlik risklerinin artması ve ülke içinde de terör tehdidinin yeni bir boyut kazanması sebebiyle birçok proje gözden geçirildi ve yeni bazı kararların alındı. Değişen güvenlik riskleri ve tehdit tanımlamaları çerçevesinde savunma sanayisi yapılanmasını, yeni bir stratejik zeminde ele almaya karar verdik.



YENİ BİR YAPILANMA


Kademeli bir şekilde özel sektörün de devreye girdiği, Türkiye'nin savunma sanayinin millileşmesi ve bu konuda dışarıya olan bağımlılığın azaltılması için alınacak tedbirlerin göz önüne alındığı, yeni bir yapılanmaya geçmeyi planlıyoruz. Orta ve uzun vadede savunma sanayinde millileşmenin oranını artıracak, yerli üretime ağırlık vereceğiz. 5.9 milyar dolarlık yeni projelere onay verdik. Bunun 4.5 milyar doları yerli üretim.



SERİ ÜRETİM BU YIL


2016'nın ilk iki ayı içinde savunma sanayi ihracatımız yüzde 35 arttı. Milli piyade tüfeği üretimimizi hedeflemiştik, prototipi, seri üretime geçmek üzere takdim edildi, bu yıl içinde de seri üretime geçecek. Terörle mücadele ve çevre ülkelerdeki istikrarsızlıklar bağlamında çok önemli bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan akıllı mühimmat üretimi, konusunda da çok önemli mesafeler alındı. Bunun artık Türkiye'de üretilmesi gerçekleşmiş oldu.



HEPSİ KARŞILANACAK


ATAK helikopterlerinin özellikle motorlarının tümüyle millileşmesi konusunda çok önemli bir projeyi devreye sokuyoruz. Bu yıl 17 ATAK helikopteri daha devreye girecek. Silahlı İHA yapımı konusunda önemli bir aşamaya gelindi. Terörle mücadelede ihtiyaç hissedilen diğer zırhlı araçlar, hiçbir gecikmeye mahal olmaksızın karşılanacak. Türkiye kendi geleceğini teminat altına alacak savunma sanayinin altyapısına mutlaka kavuşacak.



Envanter geliştiriliyor


Toplantıda özellikle terörle mücadele çerçevesinde kullanılan silah ve ekipmanların durumu gözden geçirildi. Bu çerçevede alınan kararlar şöyle:






*8 adet F-35 savaş uçağı sipariş edilecek


*17 yeni ATAK helikopteri alınacak


*ATAK'ların motorları yerli olacak


*Hızla yeni zırhlı araçlar temin edilecek


*Mayın tespit ve imha teçhizatı üretilecek


*Silahlı İHA'ların üretim süreci hızlandırılıyor


*Milli Piyade Tüfeği bu yıl seri üretime geçecek



Ortak vicdanı rahatsız etti


5 HDP'li milletvekilli hakkında hazırlanan ve Meclis'e gelen fezlekelere ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, kürsü dokunulmazlığının istismar edildiğini söyledi. Diğer partilerin tutumunu da görmek istediğini kaydeden Davutoğlu, “Meclis kürsüsünden herkes fikrini açıkça ifade etme özgürlüğüne sahiptir ama kürsü dokunulmazlığının istismar edilerek maşeri vicdanı, toplumumuzun temel değerlerini ve özellikle son dönemde terörle verilen mücadelede ortaya çıkan ortak vicdanı rahatsız eden ve teröristleri kutsayan, yapılan eylemleri mazur gören, 29 canımızı kaybettiğimiz saldırıdan sonra dahi bu tavrını sürdürenlerin tutumlarının dokunulmazlık içinde değerlendirilmesi mümkün değil. Bu çerçevede istişarelerimizi sürdürüyoruz. Meclis Başkanımızla da bu konuyu görüşeceğim ve bazı temaslarımız da olacak” dedi.


#Akıllı mühimmat
#Milli piyade tüfeği
#Başbakan Davutoğlu
#milli altyapı
8 yıl önce