|

Sürpriz yok

Meclis Başkanlığı yarışının ilk iki turu beklendiği gibi bitti. Her parti kendi adayının arkasında durdu, bu nedenle hiçbir aday nitelikli çoğunluk sayısı olan 367’ye ulaşamadı. Düğüm ise bugün çözülecek. Meclis Yılmaz-Baykal yarışına sahne olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/07/2015 Wednesday
Güncelleme: 01:18 - 1/07/2015 Wednesday
Yeni Şafak

TBMM Başkanlığı seçimlerinde herhangi bir sürpriz yaşanmadı. Dün gerçekleştirilen ilk iki turda partiler kendi adaylarının arkasında durdu. Milletvekilleri, TBMM Başkan adayları Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, TBMM Geçici Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat için oy kullandı. Ancak her iki turda da bu adaylardan hiçbiri, seçilmek için gerekli olan nitelikli çoğunluğa (367) ulaşamadı.



İKİ VEKİL GELEMEDİ






AK Parti adayı Yılmaz, ilk ve ikinci turda 256 oya ulaştı. 258 milletvekili bulunan AK Parti'de yaşanan iki firenin, mazeretli olarak Meclis'e gelemeyen iki vekilden kaynaklandığı açıklandı. CHP'nin adayı Baykal ise ilk turda aldığı 125 oyun üzerine ikinci turda 3 oy daha ekleyerek 128'e çıkardı. MHP adayı İhsanoğlu ile HDP adayı Fırat ise ilk turda 81'er oy alırken, bu rakam ikinci oylamada 80'de kaldı.







DÜĞÜMÜ MHP ÇÖZECEK


Hiçbir adayın 367'ye ulaşamadığı ilk iki tur seçimlerin ardından gözler bugün yapılacak 3'üncü ve 4'üncü turlara çevrildi. Bir adayın seçilebilmesi için 3'üncü turda 276 oy alması gerekiyor. Fakat 276'ya yine ulaşılamazsa 3'üncü turda en çok oyu alan iki aday 4'üncü tura çıkıyor. Son etapta, oylamaya katılanların çoğunluğunun oyunu alan aday Meclis Başkanı seçiliyor. Gelinen noktada, yarışın İsmet Yılmaz ile Deniz Baykal arasında geçeceği görülüyor. Eğer 80 vekili bulunan HDP son turda Yılmaz ile Baykal arasında tercih yapmak durumunda kalırsa 'AK Parti dışındaki seçeneği', yani Baykal'ı seçecek. Bu durumda MHP'nin vereceği karar başkanlık için belirleyici olacak. Devlet Bahçeli, HDP'nin desteklediği adaya oy vermeyeceklerini söyledi.



Baykal'a şok






Meclis başkanının belli olacağı 4'üncü tur seçimlerine ilişkin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den kritik bir açıklama geldi. Bahçeli, CHP'nin adayı Deniz Baykal'a HDP'nin destek vermesi halinde tercihlerinin Baykal'dan yana olmayacağını söyledi. Bahçeli, “Eğer HDP, Deniz Baykal'a desteğini açıklarsa, biz Baykal'a oy vermeyiz” açıklaması yaptı. Bahçeli'nin bu mesajının Meclis Başkanlığı seçiminin son turunda AK Parti adayı İsmet Yılmaz'ın şansını daha da artırdığı belirtiliyor.



Sıra hükümette






Meclis Başkanlığı seçiminin ardından gözler hükümet kurma çalışmalarına çevrilecek. 7 Haziran sonrası yoğun bir istişare süreci geçiren Başbakan Davutoğlu, hükümet kurma görevini aldıktan sonra koalisyon turuna çıkacak. Davutoğlu'nun CHP, MHP ve HDP ile ayrı ayrı görüşmesi bekleniyor. İlk turda liderlerin nabzını yoklayacak Davutoğlu, 'AK Parti ile koalisyon' seçeneğine ilişkin alacağı yanıtlara göre ikinci tur görüşmeleri başlatacak. İkinci turda ise, koalisyona olumlu bakan partilerle şartlar konuşulacak. Yapılan anketlere göre AK Parti tabanının yüzde 70'i, koalisyonun MHP ile kurulmasından yana. Partide yalnızca yüzde 30'luk kesim AK Parti-CHP hükümetine sıcak bakıyor.



CHP oylamada fire verdi


Dün Meclis'te 545 vekil oy kullandı. AK Parti'den Ekrem Erdem ve Mustafa Yel mazeretli oldukları için Genel Kurul'da yeralmadı. CHP'de ise Cemal Okan Yüksel, kuliste kaldığı için, Deniz Baykal da geçici Meclis Başkanlığı nedeniyle oy kullanmadı. Gelinen noktada CHP'de fire sayısı 5 oldu. Yüksel ile Baykal dışında CHP'den HDP'ye 2, MHP'ye ise 1 vekilin oy gittiği belirlendi.





#deniz baykal
#Ekrem Erdem
#meclis başkanlığı seçimi
9 years ago