|

Toptan ihraç

FETÖ’cü cuntacılara en ağır darbe dün indi. Külliye’de yapılan 3’lü zirvenin ardından 149 general-amiral, bin 99 subay ve 436 astsubay Yüksek Askeri Şura toplantısı beklenmeden TSK’dan kovuldu. OHAL Kararnamesi ile Jandarma ve Sahil Güvenlik, İçişleri Bakanlığı’na bağlandı. FETÖ’ye bağlı 16 televizyon, 3 haber ajansı, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi, 29 yayınevi ve dağıtım kanalı da kapatıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 08:53 - 28/07/2016 Perşembe
Yeni Şafak

FETÖ'cü cuntacılara en ağır darbe dün indi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan 3'lü zirvenin ardından 149 general-amiral, bin 99 subay ve 436 astsubay Yüksek Askeri Şura toplantısı beklenmeden OHAL Kararnamesi ile TSK'dan kovuldu. 2010 yılından sonra TSK'da ilk kez ihraç mekanizması devreye girmiş oldu.



Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameye göre Kara Kuvvetleri Komutanlığında 87 general, 726 subay, 256 astsubay; Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 32 amiral, 59 subay, 63 astsubay; Hava Kuvvetleri Komutanlığında 30 general, 314 subay, 117 astsubay olmak üzere toplam bin 684 asker, TSK çıkarıldı.



HUDUTİ VE ÖZTÜRK DE VAR


Kararname ile TSK'dan çıkarılan askeri personel arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, 2. Ordu Komutanlığı'ndan Kara Kuvvetleri emrine alınan Orgeneral Adem Huduti, Korgeneral Metin İyidil, Korgeneral Yıldırım Güvenç, Korgeneral İlhan Talu, Korgeneral Salim Ulusoy, Tümgeneral Mehmet Dişli, Tümgeneral Kubilay Selçuk, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinden Tümamiral Bekir Sıtkı Cebeci ile Akın Öztürk'ün damadı Pilot Kurmay Yarbay Hakan Karakuş da yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele baskın düzenleyen subay ve generaller de listede.



KAMU YOLU KAPALI


TSK'dan çıkarılan asker kişiler, mahkumiyet kararı aranmaksızın askeri rütbe ve memuriyetleri alınacak ve bu kişiler yeniden TSK'ya kabul edilmeyecek. Bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecek. Bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, denetim kurulu tasfiye kurulu üyeliği vesair görevleri de sona ermiş sayılacak.



LİSANSLARI DA İPTAL


Bunların, silah ruhsatları ve pilot lisansları iptal edilecek ve bu kişiler, oturdukları kamu konut ve lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edilecekler. Özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı veya çalışanı olamayacaklar. Bu kişilerin pasapotları da iptal edilecek. Kararnameye göre yarın yapılacak Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) alınacak kararlar ile yapılacak olan terfi, atama, nasıp, kadroların kullanılması, emekliye sevk ve ilişik kesme işlemleri 29 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla uygulanacak.




#İsmail Metin
#Yüksek Askeri Şura
#2. Ordu Komutanlığı
#Adem Huduti
#OHAL Kararnamesi
8 yıl önce