|

Van’daki paralelleri tahliye etti sıra İstanbul’da

Van’da görevliyken 10 paralel yapı şüphelisi polisten 6’sını serbest bırakan Hakim Cantürk Taşkın, İstanbul’a atandıktan sonra tahliyelere devam ediyor. Taşkın'ın 25 Aralık darbe davasında tahliye ettiği Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz serbest kaldıktan sonra firar etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/02/2016 Salı
Güncelleme: 01:56 - 16/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Van Adliyesi'nde Sulh Ceza Hakimliği görevindeyken bir günde 6 paralel yapı şüphelisi polisi itiraz üzerine tahliye eden Hakim Cantürk Taşkın, Van'da yarım bıraktığı tahliye girişimlerini İstanbul'da tamamlamaya çalışıyor. Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Emniyet içinde paralel yapı iddiasıyla yürüttüğü ve yasadışı dinleme, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi ile terör örgütü üyeliği iddialarının araştırıldığı soruşturma kapsamında geçtiğimiz yıl 10 Emniyet mensubu tutuklandi. Polislerin söz konusu tutukluluğa yaptığı itiraz ise o dönem Van'da görev yapan Sulh Ceza Hakimi Cantürk'ün önüne geldi. İtirazı inceleyen Cantürk, polislerden 6'sını ilginç gerekçelerle tahliye etti.



“AZ İMZASI VAR BIRAKIN”

Yeni Şafak'ın ulaştığı karar yazısında, tahliye edilen şüphelilerden Selahattin Gürel'in sadece bir dinleme kararında imzası olduğu, diğer şüphelilerin az sayıda evrakı imzaladığı, bu nedenle tutuklamaya yetecek şüphenin bulunmadığı vicdani kanaatine varıldığı ifadeleri dikkat çekiyor. Sulh Ceza Hakimlerinin verdiği bu tür kararlar, itiraz yolu kapalı olduğu için kesin mahiyette veriliyor.



TAHLİYE GİRİŞİMLERİNE DEVAM

Van'da, az sayıdaki sahte belgede imzası olduğu için 6 şüpheliyi birden bırakan hakim Cantürk, Haziran'daki HSYK Yaz Kararnamesi ile Van'dan İstanbul'daki Çağlayan Adalet Sarayı'na atandı. Terör ve örgütlü suç davalarına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde üye hakim olarak görevlendirilen Cantürk tahliye girişimlerine kaldığı yerden devam etti.



DARBE SANIĞINA DA AYNI İMZAYLA TAHLİYE

Hükümete yönelik düzenlenen 25 Aralık darbe girişiminin İstanbul Emniyeti'ndeki önemli aktörlerinden biri olan Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz, dava duruşmasında Cantürk'ün imzasıyla tahliye edildi. Korkmaz'ın, tahliye olduktan sonra tıpkı paralel yapı şüphelisi savcılar gibi yurtdışına kaçtığı belirtiliyor.



TEK TEK BIRAKACAKLAR

Adli kaynaklar, paralel yapının kontrolü altında tutmaya devam ettiği yargı mensupları vasıtasıyla paralel yapı şüphelilerini tahliye ettirip yurt disina kaçmalarının planlandığını belirtiyor. İddiaya göre, birçok şehirde gözaltına alınan çok sayıda paralel yapı davası sanığı, söz konusu yargıçlar tarafından 1'er veya 2'şer kişilik gruplar halinde tahliye edecek.


#van
#paralel
#adli
8 yıl önce