|

Veda değil vefa

Başbakan Davutoğlu, AK Parti’nin 22 Mayıs’ta olağanüstü kongreye gideceğini açıkladı. Aday olmayacağını ve teşkilata ‘şimdi birlik vakti’ mesajını veren Davutoğlu, “Cumhurbaşkanımızla son nefesime kadar vefa ilişkisini sürdüreceğim. Hiç kimse benim ağzımdan Cumhurbaşkanımız aleyhine tek bir söz duymadı, duymayacak” dedi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 6/05/2016 Cuma
Güncelleme: 03:16 - 6/05/2016 Cuma
Yeni Şafak

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti OIağanüstü Büyük Kongresi'nin 22 Mayıs'ta yapılmasının kararlaştırıldığını, kongrede genel başkanlık için aday olmayacağını açıkladı. Davutoğlu, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından genel merkezde basın toplantısı yaptı. Konuşmasına hükümetleri döneminde yapılan çalışmaları anımsatarak başlayan ve alınan kararlar ne olursa olsun hükümetin son ana kadar görevinin başında olacağını vurgulayan Davutoğlu, özetle şunları söyledi:



MİLLET ŞAHİDİMDİR


Bildiğiniz gibi 28 Ağustos 2014'te kurucu genel başkanımız ve liderimiz Tayyip Erdoğan'dan kutsal emaneti devraldım. Canla başla çalıştım, millet şahidim. Bu dönemde yaşadıklarımız tarihin ve milletin şahitliğinde gerçekleşti.



20 aylık süreç 3 döneme ayrılabilir. Birincisi 62. hükümet dönemidir. Bu dönemde en önemli hedef olarak AK Parti'nin birliğinin muhafazası olmuştur. Genel başkanlığım döneminde tek bir istifa yaşanmamış tek bir kardeş ihtilafı görülmemiş ve partimizin omurgasından da yapısından da hiçbir şey eksilmemiştir. 7 Haziran-1 Kasım arası kaos bekleyenler, kriz bekleyenler, hükümetsizlik, iradesizlik bekleyenler, çelikleşmiş bir iradeyi karşılarında buldular.



TÜM VAATLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK


1 Kasım seçimlerine terör saldırılarına ve tahriklerine rağmen suhuletle gittik. Yüzde 85 katılım ve yüzde 49.5'la gelen AK Parti iktidarı. Yeni bir dönem başlamıştı. Hesap makamında olan, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu kez 3 aylık dönemde bütün vaatlerimizi yerine getirmiş olmanın huzurunu ve onurunu yaşıyorum.



EKONOMİ YOLUNDA


Bugünlerde aldığımız kararlar ne olursa olsun, son ana kadar vazife başında olan hükümetimiz vardır ve hiç kimse ekonominin iç dengeleriyle de oynamaya kalkmasın. Hiç kimse şüphe de etmesin. Önümüzdeki 4 yılı tamamlayacak güçlü AK Parti hükümetleri devam edecektir. Bu bakımdan da bütün yatırımcılara, ekonomi çevrelerine, bu güven ve istikrar ortamının devam edeceği konusunda tereddüt etmemelerini vurguluyorum.





YENİ BİR DÖNEM


Partimiz yeni bir dönemin eşiğindedir. Son MKYK toplantısındaki gelişmeler çerçevesinde yaptığımız istişare ve son olarak da bugün MYK'da arkadaşlarımla istişare ettikten sonra, 22 Mayıs günü tüzüğün 70. maddesi gereğince partimizin olağanüstü kongreye gitmesi kararı aldım. Bizim dönemlerimiz bir başarı dönemidir. Benim bu kararı almamda başarısızlık duygusu ya da pişmanlık söz konusu değildir.



YOL ARKADAŞI


Yaptığım görevi hakkıyla ve onurumla yaptım. Peki neden böyle bir karar aldım? Hiçbir zaman mevki ve makam talep etmedim. Pazarlık yapmadım, mevki makam talebim olmadı. Eskilerin güzel bir sözü vardır, yoldan önce yol arkadaşı... Benimle olmadıkları anda bunu bana söylemelerini isterim. Bu bağlamda son MKYK'da yaşananlar ve önergenin kendisi parti usulleri bakımından benim açımdan çok büyük bir önem ittihaz etmiyor.



ADAY OLMAYI DÜŞÜNMÜYORUM


Onun için de ilk imzayı kendim attım ama takip edilen yöntemi refik olma özelliğiyle bağdaştıramadım. Bu anlamda AK Parti'nin birliğinin, beraberliğinin devamı için refik değişmesindense bir genel başkan değişiminin daha doğru olacağı kanaati bende hasıl oldu. Bu bağlamda önümüzdeki olağanüstü kongrede bu şartlar altında aday olmayı düşünmüyorum.





Beş mesaj


Bundan sonrasıyla ilgili olarak 5 temel hukuku gözeteceğini herkesin bilmesini istediğini belirten Davutoğlu, kimsenin spekülasyon yapmasına asla izin vermeyeceğini belirtti:



1 Onuru benim onurumdur


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile aramızda olan insani kardeşlik hukukudur. Bu bağlamda hiçbir spekülasyonun, yorumun yapılmasını doğru bulmam. Ben Cumhurbaşkanımızla omuz omuza oldum. Bundan büyük bir gurur, onur duydum ve hep bu dostluğu, her şeyden öne aldım. Cumhurbaşkanımızla son nefesime kadar vefa ilişkisini sürdüreceğim. Hiç kimse benim ağzımdan, benim dilimden, benim zihnimden Cumhurbaşkanımız aleyhine tek bir söz duymadı, duymayacak. Bunun açık ve net bilinmesini isterim ve bunun istismar konusu edilmesine de izin vermem. Cumhurbaşkanımızın onuru, benim onurumdur. Burada kimsenin bundan sonra yeni fitne kapıları açmaya niyetlenmemesi icap eder. Bu şartlarda olağanüstü kongrede aday olmayacağım ama AK Parti milletvekilliğim ve AK Parti'nin neferi olarak yürütmekte olduğum siyaset ve demokrasi mücadelesini son ana kadar sürdüreceğim. Aramızdaki ilişki nezih bir dostluk ilişkisidir, böyle de kalacak.



2 Şimdi birlik vaktı


AK Parti artık Türkiye sınırlarının kaderiyle ilgili bir parti değil. Gönül coğrafyamızın kaderi AK Parti'nin kaderiyle irtibatlıdır. AK Parti'nin birliği, beraberliği, istikbalimizin, istiklalimizin, gönül coğrafyamızdaki adalet arayışının, vicdanın en önemli teminatıdır. Bu bağlamda kim ki partimizde bir gedik açmaya, kim ki şu veya bu olay sebebiyle partimizden yolunu ayırmaya kalkarsa onun karşısında önce ben dururum. Şimdi birlik vakti. Bugüne kadar önünüzdeydim, bundan sonra içinizdeyim.



3 Zaruret sonucu


Seçmenle aramızda dört yıllık bir hukuk oluştuğunu düşünüyorduk. Ama bunun daha kısa sürmesi emin olunuz benim tercihim değildir, ortaya çıkan bir zaruretin neticesidir. Bu bağlamda, şu noktada en azından hukukumuzun gerçekleştiğini ifade etmek isterim ki size seçim meydanlarında verdiğim ve bu sebeple sizin sağladığınız desteğin kaynağı olan vaatlerimizin hepsi yerine getirilmiştir. Tertemiz oylarınız dolayısıyla hem teşekkür ediyorum hem haklarınızı helal etmenizi rica ediyorum.



4 Kırgın değilim


Hazreti Mevlana'nın huzurunda size bir söz verdim, 'Biz bu topraklara sadece sevgi tohumu ekmeye geldik. Biliniz ki Hazreti Mevlana'nın torunu olarak sevgi dışında yüreğimde hiçbir şey yok. Kimseye sitem, öfke, kırgınlık taşımıyorum. Kim ne yapmış olursa olsun herkese bu anlamda hakkımı helal ediyorum.



5 Kardeşliği pekiştirecek


Olağanüstü kongrenin, bütün parti ilkelerimize, kurucu değerlerimize güç katacak, kardeşliğimizi pekiştirecek, Türkiye'nin önünü açacak bir kongre olması niyazında bulunuyorum. 22 Mayıs'ta gerçekleştireceğimiz kongrenin partimize, ülkemize, gönül coğrafyamıza, insanlığa hayırlı olmasını temenni ediyorum.



20 ayda her kesime reform


*Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 27 Ağustos 2014'teki AK Parti Olağanüstü Kongresi'nde dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu genel başkan seçildi. 28 Ağustos 2014'te Erdoğan tarafından Başbakan olarak atandı. O günden bugüne geçen 20 ayda Davutoğlu, birçok yeniliğe imza attı. Sosyal adımların yanı sıra genç, emekli, çiftçi, öğrenci, işçi, polis ve asker olmak üzere her toplumsal kesime yönelik reformlar hayata geçirildi. Davutoğlu, şu reformları hayata geçirdi:



  1. * 65 yaş aylığı alan yaşlıların kimin yanında yaşarsa yaşasın maaşlarını almaları ve maaşlarında kesinti ve duraksama olmasını engelledi.
  2. * Gençlere ücretsiz internet erişimi sağlandı.
  3. * Çeyiz hesabı uygulaması başladı.
  4. * Kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasal düzenlemeler hayata geçirildi.
  5. * Vizesiz AB'nin yolu açıldı.
  6. * Gençlere 50.000 TL karşılıksız destek imkânı getirildi.
  7. * Gençlere 100.000 TL kredi ve yüzde 85 kefalet imkânı getirildi.
  8. * Çiftçilere sera desteği sağlandı
  9. * Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek sağlandı.
  10. * Dövizle askerlik bedeli 6.000 eurodan 1.000 euroya düşürüldü.
  11. * Asgari ücret net 1.300 TL'ye yükseltildi.
  12. * Lise ve üniversite mezunu gençlerin Genel Sağlık Sigortası giderleri 2 yıl boyunca karşılanacak.
  13. * Muhtar maaşları 950 TL'den 1.300 TL'ye yükseltildi.
  14. * Çalışan kadınların doğuma ilişkin izin ve hakları güçlendirildi.
  15. * Doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2, ikinci çocukta 4, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı ile kısmî süreli kısmi ücretli çalışma hakkı tanındı.
  16. * Öğrenci bursları 330 TL'den 400 TL'ye yükseltildi.
  17. * Askeri öğrenci harçlıkları 400 TL'ye; er ve erbaş harçlıkların 100 TL'ye yükseltildi.
  18. * Polis ve uzman erbaşların 2200 olan ek göstergeleri 3000'e yükseltildi.
  19. * 30 bin öğretmen ataması yapıldı.
  20. * Emeklilere yılda 1.200 TL verildi.

Bosna yolcusu


Davutoğlu, yarın Bosna Hersek'i ziyaret edecek. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Banya Luka şehrine gidecek Davutoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) yeniden inşa edilen Ferhadiye Camisi'nin açılışını yapacak. Başbakan Davutoğlu'nun aynı gün, yurda dönmesi bekleniyor. Ferhadiye Camisi, 7 Mayıs 1993'te Sırplar tarafından yıkılmıştı.



Oğlu ayakta dinledi


MYK toplantısı 35 dakika sürdü. Davutoğlu'nun basın toplantısı yaptığı 3. kattaki salon tıklım tıklım doldu. Parti yöneticileri ayakta kalınca sandalyeler getirildi. Davutoğlu'nu dinleyenler arasında oğlu Mehmet Davutoğlu da vardı. Mehmet Davutoğlu, babasının açıklamalarını ayakta dinledi.







Vekiller, Davutoğlu'nun konuşmasını cep telefonundan takip etti. TBMM Genel Kurulu çalışmalarına katılan bazı milletvekilleri, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamayı tabletlerinden seyretti.


Başbakan Davutoğlu'nun konuşması esnasında bazı partililerin de duygusal anlar yaşadığı görüldü. Pek çok partili ve milletvekilinin ayakta kaldığı toplantıda Başbakan Davutoğlu konuşurken Davutoğlu'nun danışmanı eski Konya Milletvekili Kerim Özkul ile Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu'nun ağlaması dikkati çekti.



Sürpriz ziyaret


MYK toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısıyla olağanüstü kongre kararını açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, sürpriz bir ziyarette bulunacak. Bugün memleketi Konya'ya gideceği öğrenilen Davutoğlu'nun cuma namazını da kentte kılacağı belirtildi.



65. hükümet ay sonunda kurulacak


AK Parti'de olağanüstü kongrenin 22 Mayıs'ta yapılması kararıyla birlikte gözler yaşanacak değişime ve sürece çevrildi. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun (MKYK) kongreye ilişkin takvimi şekillendirerek hızla açıklaması bekleniyor. Bu süreçte, teşkilatın temayülünün de alınması bekleniyor. Genel kanaat, tek adayla kongreye gidilmesi yönünde. Kongrede Genel Başkan seçiminin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hükümetin istifasını da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunması bekleniyor. Erdoğan'ın da yeni Genel Başkan'a hükümeti kurma görevini vermesi öngörülüyor. Eğer süreç planlandığı gibi işlerse, 65. hükümetin, ramazan öncesi mayıs ayı sonunda kurulması bekleniyor.













#Ahmet Davutoğlu
#AK Parti
8 yıl önce