|

Amak-ı Hayal çizgi roman oldu

Tasavvuf edebiyatının başyapıtlarından Amak-ı Hayal ilk kez çizgi roman oldu. Filibeli Ahmed Hilmi’nin bu ölümsüz eserini çizgilerine taşıyan Mustafa Ahmet Kara, kitap için bir de animasyonlu tanıtım filmi hazırladı.

Yeni Şafak
04:00 - 27/11/2015 Cuma
Güncelleme: 23:43 - 26/11/2015 Perşembe
Yeni Şafak
İLKER NURİ ÖZTÜRK


Bugüne dek yüzlerce baskısı yapılan, geçtiğimiz yıl da tiyatro sahnesinde seyirciyle buluşan Filibeli Ahmed Hilmi'nin Amak-ı Hayal eseri bu kez çizgi roman oldu. Tuti Kitap tarafından ilk serisi okuyucuyla buluşan çizgi roman üç fasikülde toplanacak. Amak-ı Hayal'i çizgi roman olarak okuyucuyla buluşturan çizer Mustafa Ahmet Kara, kitabın tanıtımı için bir de animasyon film hazırladı. Kara, kitabın hazırlanma aşamasıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Özellikle birinden etkilenmemek için sadece kitabın içeriği ile ilgili araştırma yaptım. Tamamen kendimden bir şey çıksın istedim. Sevdiğim çizgi roman tarzı örneklerini devamlı inceliyorum. Hareketi ve duyguları daha iyi anlattığı için Avrupa ekolünü daha çok tutarım. Bizim kitap da bu tarza daha yakın oldu.”



ZOR OLAN KEYİF VERİR


Rüyaların geniş yer aldığı eserdeki sahneler ve karakterler üzerine çok düşünüp uzun çalışmalar yapan Kara, çizim aşamasında bazı sahnelerde zorlandığını ama bunun bir sanatçı için keyif olduğunu dile getirdi. Kara, “Bir fikir ve ifade öbeğini bir medyadan farklı bir medyaya taşıyorsunuz. Uyarlama denmesinin sebebi de bu. Aralarda oluşan boşlukları tamamlamak gerekiyor. Bu işin tabiatı ve yapması en tatlı şeylerden biri. Tasarlıyorsun, karşılık bulmaya çalışıyorsun. Bunun için özümseme süreci ve eskizleme kısmı en keyifli an. Çünkü düşünüyorsun ve o an düşündüğünü hissediyorsun” diye konuştu.



GENÇLERLE BULUŞSUN


Son yıllarda büyük ilgi gören çizgi romanların arasına Amak-ı Hayal serisiyle katılmalarının sebebini ise Tuti Kitap'ın Genel Yayın Yönetmeni Erman Yılmaz “Klasiklerimizle henüz tanışmamış günümüz gençliğini, böylesine zengin bir görsel şenlik aracılığı ile buluşturarak, onları orijinal eseri okumaya teşvik etmek istedik” sözleriyle açıkladı.



Sırada Mantıku't Tayr var






Amak-ı Hayal'in ilk fasikülü okurla buluştu. Seri üç fasikülde tamamlanacak. Tuti Kitap'ın Genel Yayın Yönetmeni Erman Yılmaz, “Kendi hikayelerimiz arasında görsel olarak zengin bir içeriğe sahip ve hepimizi en derinden etkileyen eserlerin başında Amak-ı Hayal geliyor. Sonrasında Ferîdüddin Attâr'ın Mantıku't-Tayr, Fuzuli'nin Leyla ile Mecnun ve Şeyh Galip'in Hüsn ü Aşk eserlerini genç okurlarala çizgi roman olarak buluşturacağız" diyor.



Özünü kavra Allah'a kavuş






Kitabın kahramanı Raci'nin aklında felsefe ve inançla ilgili sorular vardır. Aynalı Baba ile tanıştıktan sonra başından geçen 23 fantastik hikayede sorularına cevap arar. Kitapta okura verilmek istenen mesaj şöyle özetlenebilir: “Ey avare yolcu, yürü! Durma, yürü! Bu geçici alemin zevkleri seni Allah'a kavuşmaktan alıkoymasın. Yürü, kendi aslına kavuş!






#Amak-ı Hayal
#tasavvuf
#çizgi roman
8 yıl önce