|

Herakles Lahdi kendi vatanında

1960’larda Perge’den yurt dışına kaçırılan Herakles Lahdi evine döndü. Antalya Müzesi’ne konulan lahit, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından ziyarete açıldı. Törende konuşan Kurtulmuş, Türkiye'den yasa dışı yollarla çıkarılan 15 ülkedeki 57'ye yakın eser için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:33 - 25/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından ziyarete açıldı
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından ziyarete açıldı

Antalya’daki Perge Antik Kenti’nden 1960’lı yıllarda kaçırılıp İsviçre’de ele geçirilen, Roma Dönemi’ne ait Herakles Lahdi evine döndü. Yaklaşık 7 yıl süren hukuki sürecin ardından 14 Eylül’de Türkiye’ye getirilen lahit, dün Antalya Müzesi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından ziyarete açıldı. Müzedeki Lahitler Bölümü’nde sergilenen Herakles Lahdi, bu yıl Türkiye’ye iadesi sağlanan 41.eser oldu.

15 ÜLKEDE 57 ESER VAR

Açılışta konuşan Bakan Kurtulmuş, Türkiye’den kaçırılan eserlerin izini sürdüklerini belirtti. 15 ülkeden 57 eserle ilgili sürecin devam ettiğini ve bu eserlerin iadesinin kolay olmadığını söyleyen Kurtulmuş, "Bu iade süreci Birleşmiş Milletler’in, UNESCO’nun 1970’te imzalamış olduğu Kültürel Varlıkların Korunmasına İlişkin Anlaşma çerçevesinde çok yoğun uğraşlar sonucu gerçekleşiyor. Tabiri caizse biz Türkiye olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ilgili bütün birimlerimizle yıllardır bir hafiye gibi çalışarak Türkiye’den kaçırılan eserlerin peşinde koşuyoruz. Bugün itibarıyla 15 ülkeden 57’ye yakın tespit edilmiş eserle ilgili süreçler, yazışmalar devam ediyor. Bunların içerisinde Louvre Müzesi’nde sergilenen eserler de dahil olmak üzere peşinde olduğumuz eserler var. İnşallah bunları da alacağız, gayret ediyoruz” diye konuştu.

  • 12 İş tasvir ediliyor
  • Milattan sonra İkinci Yüzyıl Roma dönemine ait lahidin üzerinde Herakles’in 12 işi tasvir ediliyor. Arkeoloji literatüründe “Torre Nove” olarak adlandırılan tipte “Küçük Asya Lahit” grubuna giren eser, yaklaşık 235 santimetre boyunda, 112 santimetre genişliğinde ve 3 ton ağırlığında.
UZAK ASYA’NIN
KAPISINI ÇALIYORUZ

Hükümetin turizm alanındaki çalışmalarıyla ilgili de konuşan Kurtulmuş, turizmi ve kültürü her alanda çeşitlendirerek, güçlendirerek yollarına devam edeceklerine işaret edip, turizmde hem pazar hem de alan çeşitlendirmesi yapacaklarını söyledi. "Bu çerçevede Uzak Asya’nın kapısını çalmaya başladık" diyen Kurtulmuş, "Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore başta olmak üzere Uzak Doğu Asya’daki dostlarımızın Türkiye’yi daha fazla ziyaret etmelerini sağlamak için seferberlik ilan ettik" şeklinde konuştu. 

#Numan Kurtulmuş
#Herakles Lahdi
#Antalya
#Türkiye
7 yıl önce