|

4K ve ağır çekim yapabilen 'tam katlanabilir' drone: Snap

Vantage Robotics​'in tam modüler form yapısındaki yeni kuşu Snap; boyundan çok ama çok daha büyük işler başarıyor.

Yeni Şafak
11:34 - 4/09/2015 الجمعة
Güncelleme: 12:40 - 4/09/2015 الجمعة
Yeni Şafak

Çok değil daha bundan 4,5 yıl kadar önce 'geleceğin teknolojisi' olarak nitelendirilen Drone'lar bugün artık neredeyse ana akım haline geldi bile.



Ama tabii halen pek çoğunun boyutları istenilen seviyeye çekilebilmiş değil ki bu da taşınabilirlik konusunda ciddi sıkıntıların sürmesinin sebebi. Keza teknik özellikler ve fiyatlandırma bazında değerlendirdiğimizde de fiyat/performans oranları arzu edilen seviyenin epey üzerinde.



Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde Sony'nin VTOL drone prototipini paylaşmış ve dikey iniş/kalkış desteğinin öneminden bahsetmiştik. İşte şimdi de bir diğer önemli özelliğe sahip biçimde tasarlanan yeni bir modelden bahsedeceğiz.





Vantage Robotics firmasının imzasını taşıyan Snap isimli bu kuşun başat özelliği modüler formda tasarlanmış oluşu. Üstelik o kadar küçük parçalara ayırabiliyoruz ki, bırakın sırt çantamızı neredeyse büyük bir cebe dahi sığabilecek durumda. Ardından gittiğimiz yerde bu parçaları birleştirip kuşumuzu havaya salabiliyoruz.







Ama Snap'i bu ebattaki benzerlerinden ayıran asıl artısı, Parrot Bebop vb. gibi muadillerinden farklı olarak harici kamera montajına ihtiyaç duymaması. Şöyle ki, Snap'in kamerası ile çift eksenli gimbal'i (yani kameranın taşıyıcısı) gövdesine gömülü. Meraklılarının bileceği gibi, harici kamera düzeneği drone'a hafiflik ve taşınabilirlik olarak dönüş yapsa da diğer yandan üç eksenli gimbal düzeneğinin oluşturulmasına müsaade etmedikleri için uçuş esnasında yeterince stabil ve titremesiz çekim yapılabilmesini de engelliyor. İşte Snap'te bu sorun gömülü düzenek sayesinde minimum seviyeye çekilmiş.



Snap'in bu tasarımsal başarısının en önemli sebebi arkasındaki isimler. Şöyle ki, Vantage Robotics firmasının kurucu ortağı ve CEO'su olan Tobin Fisher eski bir IDEO çalışanı iken, CTO görevindeki diğer kurucu ortak Joe van Niekerk ise DARPA'nın tezgahından -ödül alarak- geçmiş bir diğer işinin ehli. Bu iki uzmanın alt kadrosunda ise Stanford mühendisleri ve tasarımcıları yer alıyor ki böyle bir ekipten de vasat bir ürün beklemek zaten imkansız.






Katlanabilir, modüler form yapısının yanısıra, yüksek malzeme kalitesine sahip korumayla güçlendirilen tak-çıkar formda pervanelerle tasarlanan Snap'in teknik özellikleri de yabana atılır cinsten değil:








5,000 metreye kadar yükselebilen ve 20 dakika havada kalabilen Snap'in erişebildiği hız ise rüzgara göre değişkenlik göstermekle birlikte 30-50 km/s arasında değişiyor. Keza gövdenin ve bataryanın sabit tutulup pervanelerin büyütüldüğü diğer bir Snap versiyonunun 1 saate kadar havada kalabildiğini de not olarak düşelim.



Halihazırda önsiparişe açılan Snap'in fiyatı kargo dahil 915 dolar olarak belirlenmiş durumda. Önümüzdeki yılın 2. çeyreğinde raflardaki yerini alması beklenen modelin nihai fiyatlandırmasının 1,300 dolar dolayında olması bekleniyor.



Resmi ürün sayfasına

erişebilirsiniz, tanıtım videoları ise aşağıda:









#drone
#snap
#teknoloji
#bilim
#Vantage Robotics​
#sony
٪d سنوات قبل