|

Ara Projesi: Yap-Boz telefonlar yolda

Kısa Özet: 'sök-tak-değiştir-kullan' temeline dayanan ultra modüler akıllı telefonlar.

Yeni Şafak ve
15:26 - 15/08/2015 Cumartesi
Güncelleme: 12:26 - 15/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Uzun zamandan beri kendilerinden ses alamadığımız, 'sök-tak-değiştir-kullan' temeline dayanan ultra modüler telefon projesi Ara'nın geliştiricilerinden yeni bir haber var.



Tabii önce Ara Projesi'nden (Project Ara) bahsedelim ki, birazdan diyeceklerimiz havada kalmasın:



Ara Projesi en temel tanımıyla Google'ın modüler akıllı telefon projesi. Yani ekran, batarya, kamera vb. gibi bileşenlerin tak-çıkar formda tasarlanacağı bir akıllı telefon olarak nitelendirebiliriz. Burada ana hedef maliyet odaklılıktan ziyade, kişiselleştirme seçeneklerinin çoğalıp, doğrudan kişinin ihtiyaçlarına uygun telefonları hayata geçirmek. Yani örneğin bizim için kamera çok önemli ama yongaseti orta seviye olsa da olur. O zaman gidip kendimize iyi bir kamera modülü ve orta segment de bir yongaseti alıp doğrudan telefonumuza takacağız. Hemen akabinde de çalışmaya başlayacak.



Videoyu izleyelim ki gözümüzde daha iyi şekillensin:





İşte Google bu fikrinin pratiğe geçiş yolunda ilk adımını 2011 yılı Mayıs ayında Modu firmasının patentlerini satın alarak atıyor. Yani aslında fikrin temelini atan firma Modu, ki zaten isminden de belli.



Bundan birkaç ay sonra, takvimler Ağustos'u gösterirken Motorola'yı 12.5 milyar dolar karşılığında satın alan Google, bu vesileyle Motorola'nın yükte hafif pahada oldukça ağır patentlerinin de sahibi olduğu için 2012 yılı itibarı ile Ara Projesi için düğmeye basıyor. Regina E. Dugan'ın liderlğindeki ATAP (İleri Teknoloji ve Projeler) Departmanı bünyesine alınan projenin başına ise Paul Eremenko'yu getiriyor.



Bu arada hem Dugan hem de Eremenko'nun ABD'nin kritik öneme sahip devlet kurumlarından birisi olan DARPA'dan (Defansif İleri Araştırma Projeleri Kurumu) transfer edildiklerini de not olarak düşelim. Her ikisi de DARPA'da direktör titri ile görev alan büyük beyinlerden bahsediyoruz ki bu da Google'ın projeye verdiği önemi gösterir nitelikte.



------------


------------


Geçtiğimiz senenin başında Motorola'yı, patentleri kendisinde tutmak suretiyle, 2.9 milyar dolar karşılığında Lenovo'ya satmış olsa da projeye devam kararı alan Google halen ortaya elle tutulur bir şey çıkarmış olmasa da (geçtiğimiz yılki geliştiriciler etkinliğinde bir prototip tanıtmışlardı ama o da tanıtım esnasında çökmüş ve açılış ekranında takılıp açılmamıştı) çalışmalarına devam ediyor.





Velhasıl bu yılın başında Project Ara'nın ilk pilot durağının PortoRiko olacağını duyuran Google ekibi muhtemelen

takvimde bir değişikliğe gittiklerini açıkladı. Yapılan

baktığımız zaman, pilot bölge ve çıkış stratejisinde yeniden düzenlemeye gittikleri açıklayan Google konuya ilişkin duyuruyu önümüzdeki hafta içerisinde yapacağı açıkladı.



Ne diyelim, hiç yoktan iyidir. En azından üç aydır süren sessizliğin ardından iptal edilmediğini duymak da sevindirici...



#Ara Projesi
#Google
#alphabet
#akıllı telefon
#android
#project ara
9 yıl önce