|

Blackberry: Android de tutmazsa bize elveda!

Blackberry, akıllı telefon pazarından çıkabileceğinin ilk sinyalini verdi.

Yeni Şafak ve
15:46 - 9/10/2015 Cuma
Yeni Şafak

Daha dün

Sony

'nin akıllı telefon pazarına veda etme ihtimalinden bahsetmiştik bildiğimiz gibi. İşte o yazımızın mürekkebi kurumadan benzer bir açıklama da

Blackberry

cephesinden geldi.





Bugün Code/Mobile konferansında konuşan

Blackberry

CEO'su

John Chen

gelecek planlarına yönelik

.



Mobil departmanlarının kara geçebilmesi için yılda 5 milyon adet akıllı telefon satışı gerçekleştirmeleri gerektiğini belirten Chen, bu hedefin uzağında kalmaları halinde pazara veda etme kararının da seçenekleri arasında olduğunu dile getirdi ki eğer Android tabanlı gelecek -ve bu açıdan Blackberry için bir ilk olma unvanını taşıyacak-

Priv

'in umulan etkiyi yaratamaması kuvvetle muhtemel Blackberry'nin vedası anlamına gelebilir. Ne de olsa Chen'in 5 milyol göndermesine karşılık, Blackberry'nin geçtiğimiz çeyrek satabildiği toplam telefon 800,000 adet ile sınırlı kaldı. Yani diğer bir deyişle hedefin çok ama çok altında.



Bu arada belki dışarıdan bakınca Priv'in temel hedef kitlesinin kurumsal müşteriler olacağını düşünebiliriz ama Chen'in altını çizerek ifade ettiği şeylerden birisi de modelin en az kurumsal müşteriler kadar son kullanıcılara da yönelik olduğu. Ki zaten bunu destekler biçimde telefon satışa sunulduğu zaman ABD'nin dört büyük mobil operatörü üzerinden de dilenirse sözleşmeli yahut da doğrudan satın alınabilecek.



Ama en nihayetinde 5 milyon adet satılır mı derseniz? Açıkçası zor olsa da imkansız olmaktan epey bir uzak. Özellikle Chen'in 'son kullanıcılar' vurgusuna karşın, kurumsal kanada yönelik yapılacak iyi bir pazarlama ertesinde bizce başta Kanada ve K. Avrupa olmak üzere istenilen başarıya ulaşılabilir.






Velhasıl felaket senaryosu şıkkının gerçekleşmesi halinde de, aynı Sony gibi Blackberry'nin bu potansiyel vedasının da sadece cihaz üretimini (ve tabii bir de bununla doğrudan ilintili kolları) kapsayacağının altını çizelim. Yani diğer hem kurumsal kanada yönelik geliştirdikleri güvenlik odaklı yazılımlara hem de Android, iOS vb. gibi mobil platformlarına yönelik sundukları çözümlere devam edecekler.



Evet; önce Sony hemen ardından da Blackberry; muhtemelen yakın bir gelecekte benzer bir açıklama da HTC cephesinden gelecek ki mevcut gidişat bunu gösteriyor.








#blackberry
#akıllı telefon
#John Chen
#android
9 yıl önce