|

Gelecek de bir gün gelecek: Hologram telefonlar

Nasıl ki her türlü cismin varlığı bize ses veya ışık dalgaları halinde ulaşıyorsa, holografi de cisimlerden gelen bu dalgalardaki tüm bilgileri depolayıp, o cismin 'suretini' kayıpsız biçimde tekrardan üretmeyi sağlıyor.

Yeni Şafak ve
10:48 - 12/08/2015 Çarşamba
Güncelleme: 07:48 - 12/08/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Bilim-kurgu içerikli kitapların ve filmlerinin en köklü ve en popüler temalarından birisi hiç kuşkusuz holografi. Karşımıza ilk olarak 1956 yapımı

Forbidden Planet

filmiyle çıkan bu teknik o günden bugüne varana değin kendisini geliştire geliştire yaygınlaşmaya devam etti. Örneğin kapak görselimizde kullandığımız

Iron Man

filmi de holografi tekniğinden en çok yararlanılan yapımlardan birisi idi.



İşte haberimize konu olan Samsung'un yeni patenti de, firmanın hologram destekli akıllı telefon üretimi konusundaki çalışmalarına devam ettiğini gösteren nitelikte bir gelişme. 'Devam ettiğini' diyoruz çünkü ta Galaxy S2'den beri konuya ilişkin epey bir söylenti dolaşsa da halen ortaya elle tutulur bir yenilik konulmuş değil.



Samsung'un USPTO'ya (ABD Patent Ofisi) yaptığı

, teknoloji devinin holografik içerik üretebilecek bir akıllı telefon teknolojisi üzerinde çalışmalar yürüttüğünü gösteriyor.



Başvurudan anladığımız kadarıyla sistemin işleyişi şu şekilde:



Cihaz aynı diğer akıllı telefonlardaki gibi standart bir kasaya ve ekrana sahip. Ekranın üst tarafında ise ışığın dışarıya yayılmasını sağlayan bir emisyon cihazı konuşlandırılmış. Bu ışık kaynağının üstünde de yansıtmayı sağlayan biraz daha kalın bir üst ekran var ki bu sayede ikonlar ve/veya içerik kaynaktan hologram formunda yansıtılabiliyor.







Tabii böyle deyince havada kaldı. Şöyle bir görselle desteklersek sanırız çok daha kolay biçimde anlayabiliriz:






Velhasıl bunun bir cep telefonu olması sebebiyle hem alanın küçüklüğü hem de kaynakların görece kısıtlı oluşundan ötürü oluşturulan holografik görüntüler de mütevazı boyutlarla sınırlı kalacak gibi görünüyor. Tabii en nihayetinde eğer patent gerçek hayata uyarlanacak olursa türünün ilk örneği olacak ki bu da bu haliyle dahi ne derece önemli bir girişim olduğunu göstermeye yeter.














#samsung
#bilim
#teknoloji
#hologram
#akıllı telefon
#android
9 yıl önce