|

Sen konuş, Google yazsın: Üstelik tam isabet!

Google, Android kullanıcılarının adeta eli ayağı diyebileceğimiz 'konuş-yaz' özelliğini de kapsayan oldukça önemli güncelleştirmeleri hayata geçirdi.

Yeni Şafak ve
16:58 - 25/09/2015 Cuma
Güncelleme: 17:00 - 25/09/2015 Cuma
Yeni Şafak

Android kullanıcılarının adeta eli ayağı diyebileceğimiz özelliklerin başında hiç kuşkusuz 'konuş-yaz' geliyor. Ne de olsa uzun Whatsapp, Messenger vb. seanslarında bir süre sonra adeta işkence haline gelen klavye vuruşlarından bizi kurtaran bir can simidi kendisi. Keza bildiğimiz gibi dilersek yine Google sesle arama üzerinden internet aramalarımızı vs. de gerçekleştirebiliyoruz.



Bununla birlikte aksayan ayakları da yok değildi tabii. Ki bunların başında da özellikle gürültülü ortamlarda sesin algılanmasında yaşadığımız zorluklar geliyordu. Yanlış anlaması yahut hiç algılamaması gibi sıkıntıların doğal neticesi ise klavyeye geri dönmekti.



Dikkat ettiyseniz fiil kipimiz 'di'li geçmiş zaman'. Ne de olsa sesli arama algoritmalarına yönelik yapılan geliştirmelerin neticesinde artık bu sorunların hepsi tarih oldu. Google

işi bilimsel detaylarına, terminolojisine varana kadar ince ince anlatmış ama en nihayetinde bu 'teknik ağız' biz son kullanıcıları ilgilendirmiyor. Bizim için önemli olan güncellemenin bize pratikte ne kazandıracağı. Haliyle direkt oraya geçelim:



Artık Android ve iOS platformlarında gerçekleştirdiğimiz olduğumuz 'sesli aramalar' ve Android'deki 'konuş-yaz' özellikleri eskisine kıyasla daha hızlı, daha etkili ve daha doğru tahminlere dayanan bir deneyim sunuyor bizlere. Keza benzer harflere sahip kelimeleri söylediğimizde yaşanılan karışıklıklar da giderilmiş. En önemlisi ise gürültülü ortamlarda da kullanabiliyor oluşumuz. Eskisine oranla çok daha az işlemci gücüne ihtiyaç duyuyor oluşu da cabası.



Şekil 1A:








#google
#android
#akıllı telefon
#iphone
#ios
9 yıl önce