|

Sürücüsüz Ford'un gece performansı!

Sürücüsüz araçların asıl becerisi karanlık çökünce ortaya çıkıyor!

Yeni Şafak ve
11:00 - 12/04/2016 Salı
Yeni Şafak

Sürücüsüz otomobillerin, hayatımızın bir parçası olmaya başladığı aşikar. Zira Google başta olmak üzere, Tesla, Ford, Volvo ve daha birçok firma sürücüsüz otomobil alanındaki çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. Tıpkı elektrikli otomobiller gibi, otonom araçların da önümüzdeki yıllarda vazgeçilmezlerden biri olacağı öngörülüyor.





Bu otomobillerin gündüz sürüşlerine çoğumuz şahit olduk. Hatta Google'ın otonom aracının kaza yaptığını (gündüz) ve bu kazada

Evet, aydınlık havada birçok test görüntüsünü izledik. Fakat otomobiller 7/24 kullanılabilen araçlar. Yani sadece gündüz kullanmıyoruz. Bu nedenle sürücüsüz otomobillerin gece karanlığında da başarılı bir şekilde yol alması gerekiyordu.



İşte Ford, böyle düşünenler için otonom aracı Fusion (Türkiye'de Mondeo) ile gece

. Arizona'da yapılan test sürüşünde karanlığın çökmesi beklendi. Ardından ışık saçan her şey kapatıldı, buna otomobilin farları da dahil.



İşte o görüntüler:





Yukarıdaki videoda da gördüğümüz üzere otonom araç zifiri karanlıkta bile yolunu bulmakta zorlanmıyor ve güvenli bir şekilde sürüşüne devam ediyor. Bildiğimiz gibi sürücüsüz otomobillerin üzerinde LiDAR sensörler bulunuyor. Google X laboratuvarında yapılan askeri robotlarda da kullanılan bu sensör, otonom araçların adeta eli ayağı anlamına geliyor. Zira lazer güdümlü LiDAR sensörleri yolu çok iyi bir şekilde tarıyor ve otomobilin yolunu bulmasında hayati bir rol oynuyor.



Bu testin yapılış amaçlarından bir tanesi de LiDAR'ın zifiri karanlıktaki performansının ölçülmesi. Görünen o ki sensör testten başarıyla geçti. Fakat tabii ki test için yol kullanıma kapatılmış. Yani etrafta başka hiç bir otomobil yok. Akşam trafiğinde bu performans nasıl olur onu şimdilik bilemiyoruz.






#sürücüsüz otomobil
#otonom
#google
#ford
#tesla
#lidar sensör
8 yıl önce