|

Teknoloji şirketleri Trump’ı istemiyordu

ABD Başkanlık seçimleri sonuçlandı ve 45. Başkan olarak emlak kralı olarak da bilinen Trump seçildi. Fakat seçim çalışmaları döneminde dünyanın en büyük teknoloji şirketleri Trump aleyhine açıklamalarda bulunmuştu.

Yeni Şafak
10:37 - 9/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:33 - 9/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD seçimleri süresince sadece vatandaşlar değil, ABD'li şirketler ve şirket yöneticileri ile beraber ünlü isimlerde ABD Başkan adaylarını açıklıyor

. Son seçimde Trump ve Clinton arasında kıyasıya yaşanan rekabette teknoloji şirketleri ve yöneticileri ile birçok ünlü isim Clinton'u destekleyeceğini açıklamıştı.



Teknoloji şirketleri 'Clinton' demişti


Aralarında Yelp İcra Kurulu Başkanı (CEO) Jeremy Stoppelman, Tumblr CEO'su David Karp, Apple'ın kurucularından Steve Wozniak, Facebook'un kurucularından Dustin Moskovitz ve Twitter'ın kurucularından Ev Williams'ın bulunduğu 145 şirketin yöneticileri internet üzerinden bir mektup yayınlayarak Trump'ı desteklemeyeceklerini ifade ederek “

Trump'ın başkanlığı inovasyon açısından felaket olabilir

" cümlesini kullanmışlardı. Kendilerini teknoloji endüstrisinde çalışan girişimci, mühendis, yatırımcı, araştırmacı ve iş liderleri olarak tanımlayan grup mektuplarında, "

Biz, yeni fırsatları ve yaratıcılığı teşvik eden kapsayıcı bir ülkeye inanıyoruz. Donald Trump ise inanmıyor.

" ifadelerine yer vermişti.



  • ABD'li birçok şirketin merkezi her ne kadar ABD'de bulunsa da birçok fabrika ve operasyonlarını gelişmekte olan ülkeler ile iş gücünün düşük maliyette olduğu ülkelerde olduğunu hatırlatalım. 'Düzleşen dünya' terimiyle açıklanan bu durum, sektörün önemli temsilcilerinin küreselleşebilme ve diğer ülkelere açılabilmek için istikrarlı bölgelere ihtiyaç duymasına neden oluyor.

Trump'ın seçim dönemi açıklamaları “

yeni bir küresel ticareti tetikleyebilir

" yorumlarına neden olmuştu. 17.5 trilyon dolarlık dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD'nin önemli şirketlerinin neredeyse hepsi Fortune 100 listesinde yer alıyor. Bu listede yer alan

hiçbir şirketin CEO'su, Trump'ı destekleyen açıklamada bulunmadı

. Örneğin, Fortune 100 şirketlerinden General Electric şirketinin CEO'su, Trump'ın Meksikalılar ve Müslümanlar hakkında yaptığı açıklamaların kabul edilemez bulduğunu belirtmişti. General Motors, Delta Air Lines, Cotsco, Airbnb, Facebook gibi şirketlerin yöneticileri ile spor ve medya dünyasından da önemli isimler Clinton'ı desteklediğini açıklamıştı. İşadamı geçmişi olan ve emlak krallığından başkanlığa terfi eden Trump konusunda iş dünyasının bu tutumu ilginç bulunuyordu.



Yeni başkan olan Trump, seçim döneminde vergileri düşürmeyi ve Obama Care sistemine de derhal son vermeyi planlandığını açıklamıştı.

Fakat teknoloji şirketleri Trump yerine Clinton'u destekleyeceklerini ifade eden açıklamalarla seçim döneminde gündeme gelmişlerdi. Hatta Google gibi teknoloji şirketlerinin gizlice insanları Clinton lehine yönlendirdiği yönünde ifadeler ortaya çıkmıştı.

Bu olumsuzluklara rağmen Trump'ı destekleyen sektörlerden biri Cumhuriyetçi adayı geleneksel olarak destekleyen silah sektörü olmuştur.

Trump ABD Ordu'sunun daha da genişletilmesi, yeni gemi ve uçakların filoya eklenmesi hususundaki açıklamalar yapmış fakat ABD ordusunu Orta Doğu'dan çekeceği yönünde ifadelerde kullanmıştı.



Gizli toplantı yapmışlardı


Teknoloji şirketlerinin Donald Trump'ın başkan olmasını istememesi için bir sürü sebep var. Apple CEO'su Tim Cook, Google'ın kurucularından Larry Page, Facebook'un yatırımcılarından Sean Parker ve Tesla ile SpaceX'in kurucusu Elon Musk gibi teknoloji dünyasının önemli isimlerinin bir araya gelerek Trump'ın üretim maliyetini ve vergi oranlarını artıracak politikalarına karşı ne yapabileceklerini konuştukları iddia edilmişti. Güvenlik için “internetin bir kısmının kapatılabileceğini" savunan

Trump'ın, “
İnternet ve bilgisayarlar, bazen hayatı kolaylaştırıyor. Ama çoğu zaman hayatı çok daha karmaşık hale getiriyor. İnsanlar kendilerini internet alışkanlığından uzak tutmalı
" sözleri, teknoloji ve internet eko sistemi için bir tehdit olarak değerlendirilmişti.

ABD (eski) başkanı

Barack Obama,Trump hakkında “
Twitter hesabını bile idare edemeyen biri, nükleer kodları elinde tutamaz
" açıklamasında bulunmuştu.

Bütün bu ifadeler Silikon Vadisi şirketlerinin Trump karşıtı ifadeler kullanmasıyla devam etmişti. Silikon vadisinde Trump'ı destekleyen sürpriz isimler arasında ise Paypal yer alıyor.



ABD seçimleri dünya ticaretinin de seyrini birçok açıdan etkileyecek.

Seçim sonuçları resmi olarak açıklanmadan bile birçok dünya borsasında düşüşler yaşanmaya başlandı. Amerikan doları bile son durumdan etkilendi. Fakat özellikle İngiliz ve Amerikan basınının Trump karşıtı ifadelerini, Trump başkan seçilince değiştirmeye başlaması önümüzdeki dönem için ipuçları veriyor. Bakalım Trump, teknoloji şirketleri ile buzları eritebilecek mi?








#Donald Trump
#Trump Teknoloji
#Amerika Seçimleri
7 yıl önce