|

X-plane: Hem süpersonik hem sessiz!

NASA ve Lockheed Martin güçlerini birleştirdi. Yolcu uçaklarında yeni dönem başlıyor!

Yeni Şafak ve
22:38 - 1/03/2016 Tuesday
Yeni Şafak

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, süpersonik yolcu uçakları hedefine bir adım daha yaklaştı. Yeni Havacılık Ufukları programında NASA'nın Lockheed Martin (ABD ordusunun bel kemiği, çok uluslu ileri teknoloji ve havacılık şirketi) ile çalışacağı duyuruldu. Bu iki kurumun ortak çalışması sonucu ortaya çıkacak ürün ise; süpersonik uçaklar.



  • Süpersonik:
  • Ses hızının üzerinde olan hızları belirtmek amacıyla kullanılan terim. Deniz seviyesindeki ses hızı 1,225 km/s olarak kabul ediliyor. Günümüz savaş uçaklarının büyük kısmı süpersonik uçaklardır, F-16 da bunlardan birisi mesela.

NASA, Lockeed Martin'e sessiz süpersonik uçağın ilk dizaynını ortaya çıkarması için 20 milyon dolar yardımda

QueSST (Quiet Supersonic Technology > Sessiz Süpersonik Teknoloji) ismi verilen projede temel hedef, F-16 savaş uçağı gibi hızlı uçabilen ancak onun kadar gürültü çıkarmayan, sessiz bir uçak üretmek.



Bildiğimiz gibi ses hızını aşan uçakların en büyük sorunu çok aşırı ses çıkarmaları. NASA tam olarak bu ses sorununu aşmayı hedefliyor.




Değerlendirmeye tabi tutulan şirketlerden bir diğeri de Boeing idi ancak anlaşılan o ki NASA, takdir hakkını dev uçak üreticisinden yana kullanmamış.



Lockeed Martin'in ilk dizaynı üretmesi yaklaşık 17 ay sürecek. Ardından detaylı dizayn kısmına geçilecek. En nihayetinde NASA 2020 yılında test uçuşlarına başlamayı hedefliyor. Tam kapasiteli üretim için ise henüz süre verilmiyor. Projenin başarıya ulaşmasının ardından bir sonraki hedefin de süpersonik yolcu uçakları olacağı tahmin ediliyor.







#nasa
#lockheed martin
#süpersonik
#boeing
#concorde
#X-plane
8 years ago